Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

14 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1525
Comentează add

Exodul de lucrători europeni spre fostele colonii şi dezvoltarea economică fără precedent a Braziliei au marcat o modificare a rutelor migraţiei din ultimii ani.

Exodul lucrătorilor europeni "schimbă tiparele migraţiei"

razvan-stancu

În Spania, criza continuă să-i lase pe oameni fără locuri de muncă. Foto: Arhivă Reuters.

Criza economică determină zeci de mii de profesionişti calificaţi să părăsească Europa, fiind atraşi de fostele colonii europene din America Latină şi Africa, fapt ce răstoarnă tiparele migraţiei, informează Wall Street Journal.

Asia şi Australia, precum şi SUA şi Canada, primesc de asemenea alţi europeni care părăsesc zona euro aflată în criză.

În acelaşi timp, afluxul de imigranţi din Lumea a Treia, care au contribuit la creşterea economică a Europei din ultimul deceniu, a dispărut. Sute de mii dintre aceştia, inclusiv profesionişti calificaţi, s-au întors acasă.

"Acest lucru echivalează cu o hemoragie de oameni extrem de educaţi, exact cei de care este nevoie pentru redresare atunci când situaţia se va ameliora", a declarat Demetrios Papademetriou, preşedintele ''Migration Policy Institute'', organizaţie non-profit din Washington.

Spania şi Portugalia constituie exemple de ţări europene care pierd lucrători calificaţi proveniţi din fostele lor colonii.

Tot mai multe persoane emigrează din Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Cipru decât vin în aceste ţări, iar autorităţile din Grecia sunt îngrijorate că acest fenomen se va petrece şi în ţara lor.

Uniunea Europeană nu deţine cifre precise privind migraţia lucrătorilor dar este îngrijorată de faptul că măsurile de austeritate luate în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia vor putea duce la pierderea de profesionişti calificaţi.

Pe perioada unui deceniu care s-a terminat în 2008, Spania era una dintre ţările cu cel mai mare număr de imigranţi.

Lucrătorii străini soseau într-un ritm de 500 de mii pe an şi stimulau domeniul construcţiilor şi industriile de servicii, Spania devenind prima opţiune a noilor sosiţi în Europa.

"Exportator de oameni"

Anul trecut, cu un şomaj alarmant de 20%, Spania a devenit un exportator net de oameni, pentru prima dată din 1990, potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania.

În primele nouă luni ale anului trecut, numarul celor ce au părăsit ţara a fost cu aproximativ 55 de mii de persoane mai mare decât numarul celor intraţi, a declarat institutul.

Ţările în care au migrat lucrătorii din Spania în 2010
  • 42,2% - alte ţări din UE
  • 30,1% - America Latină
  • 8,5 %  - SUA
  • 7,3 %  - ţări din afara UE
  • 5,3 % - Asia
  • 4,8 %  - Africa
  • 1,2 % - Australia şi Noua Zeelandă
  • 0,8 %  - Canada
  • 0,03 % - Oceania
                             Sursa: Institutul Naţional de Statistică din Spania.

Iar în 2010, din cei 37 de mii de cetăţeni care au părăsit Spania, aproape 60% au emigrat în ţări din afara UE. Un sondaj recent realizat de Randstad, o companie internaţională de resurse umane, a constatat că 62% din spaniolii fără loc de muncă sunt dispuşi să părăsească ţara pentru a obţine unul. 

Şi în celălalt stat iberic emigraţia ia amploare. Cel puţin 100 de mii din cele 11 milioane de cetăţeni ai Portugaliei s-au mutat în străinătate în 2011, după un deceniu de creştere anemică a economiei celei mai sărace ţări din vestul Europei.

Destinaţiile emigranţilor de azi erau de neînchipuit acum zece ani, când Spania şi Portugalia adoptau euro şi deveneau o ţintă atractivă pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi a unui trai mai bun.

În Africa, economia în expansiune a Angolei a atras 70 de mii de portughezi încă din 2003, potrivit observatorului privind emigraţia de la Lisabona, sprijinit de guvern.

O statistică oficială arată că în iunie 2011, numărul de portughezi din Brazilia cu vize de muncă crescuse cu 52 de mii în mai puţin de doi ani.

Brazilienii se întorc acasă în număr mare

Guvernul brazilian a estimat că aproximativ jumătate din numărul celor care au emigrat s-au reîntors.

În 2007 mai mult de trei milioane de brazilieni trăiau în afara ţării, iar în prezent sunt mai puţin de două milioane.

Brazilia a profitat de declinul economic al Europei, atrăgând ingineri străini şi alţi specialişti pentru a ajuta la realizarea unor proiecte în domeniul construcţiilor, energiei şi infrastructură.

Pentru aceste proiecte guvernul brazilian a dispus o sumă de 500 de miliarde de dolari, dublul produsului intern brut al Portugaliei.

Numai în primele şase luni ale anului trecut, numărul de rezidenţi străini în Brazilia pentru muncă temporară a crescut cu aproape jumătate, la 1,46 milioane de persoane, aproape 330.000 dintre ei provenind din Portugalia şi 60.000 din Spania, potrivit ministerului justiţiei din Brazilia.

Liderii politici din zona euro au păreri diferite privind migraţia lucrătorilor

Spania şi Portugalia încurajează solicitanţii de locuri de muncă să plece.

Spania a semnat anul trecut un acord cu Germania în conformitate cu care companiile germane vor oferi locuri de munca in Germania pentru spaniolii fără loc de muncă, în principal în inginerie, în domeniul sănătăţii şi în turism.

Prim-ministrul portughez Pedro Passos Coelho a cerut în urmă cu o lună cadrelor didactice care nu pot găsi locuri de muncă în Portugalia să se mute în fostele sale colonii.

În Grecia, pe de altă parte, ministrul de finanţe Evangelos Venizelos a solicitat luna trecută o campanie pentru a descuraja emigrarea.

Irlanda a redus impozitele pe vânzări din industria turismului, încercând să stimuleze angajarea lucrătorilor şi să oprească exodul acestora.

Italia a introdus o pauză la impozitarea persoanelor cu vârsta sub 40 de ani care se reîntorc în Italia, după doi ani de muncă sau de studii în străinătate. 

Dar criza datoriilor din Europa pune guvernele sub presiunea majorării impozitelor, aşa că nu este limpede cât timp va mai putea fi susţinută politica garoului în această delicată problemă a hemoragiei forţei de muncă.


Etichete exodEuropaSpaniaPortugaliaBraziliaşomajcriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live