Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Miercuri, 20 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

17 August 2017
Vizualizari: 376
Comentează add

Radu Jörgensen( alias Radu Georgescu) s-a născut în 1962, la Iaşi.

Exit 45, sau a scrie pentru acasă de peste ocean Exit 45, sau a scrie pentru acasă de peste ocean - Conține audio

mihaela-helmis
AUDIO: Reportaj.
 
Stabilit în Statele Unite, Radu Georgescu-Jörgensen , romancier, traducător, jurnalist, inginer geofizician şi matematician, e unul dintre românii care a devenit ,de destulă vreme , cetăţean al lumii sau unul pentru care acasă se spune in trei spaţii şi în trei limbi diferite.
 
Asta , după ce debuta ca romancier în 1998 cu Clovnul din lemn de gutui, în urma câştigării Premiului Nemira, o sagă a imigrantului european, bine primită de critica literară, reeditată în anul 2011 sub titlul Se respinge (AVSLÅS).

Radu Jörgensen( alias Radu Georgescu) s-a născut în 1962, la Iaşi.
 
Este absolvent al Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti şi al Facultăţii de Inginerie Geologică şi Geofizică de la Universitatea din Bucureşti (1987). La nivel postuniversitar, a studiat ziaristica, la Universitatea din Göteborg, şi pedagogia generală şi matematică, la Universitatea din Växjö, Suedia. În 2004 a obţinut în S.U.A. titlul de Master of Science in Mathematics la Universitatea din Birmingham, Alabama.

Clovnul din lemn de gutui este o sagă a imigrantului european.

Exit 45 este un roman academic( universitar) american. Acţiunea de secol XXI descoperă o Americă scindată între radicali şi conservatori, între diferitele grupuri etnice, între intervenţionişti şi pacifişti, între cei militanţi-cu-tot-dinadinsul şi cei alergici-la-orice-idee-de-schimbare, între profesori şi studenţi, între Wall Street şi main street.
 
Personajele vin din medii atât de diferite ca ortodoxia sârbească şi catolicismul polonez, din China mai nou capitalistă şi Argentina pampasurilor lovite de secetă.
 
Stereotipurile sunt deconstruite şi reconstruite, un fir narativ e vecin cu Conversaţia lui Copola, thriller psihologic dacă vreţi, iar altul se trage din marşul de la Selma, Alabama.
 
Romanul nu respectă tabu-uri, e un studiu de sistem şi are ritmul unei autostrăzi americane: goană cu motorul turat la maximum, depăşiri legale şi ilegale, frână până la zero, aşteptare panicată, plecare în trombă şi, din nou, goană susţinută.

Etichete Exit 45sau a scrie pentru acasă de peste oceansuaRadu Georgescu-Jörgensenromanicer

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live