Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Există încă o discriminare de gen pe piaţa muncii din Europa

Rata de angajare a femeilor este în cotinuare cu peste 10% mai mică decât cea a bărbaţilor.

Există încă o discriminare de gen pe piaţa muncii din Europa

Articol de Gabriela Tătărău, 13 Octombrie 2016, 09:55

Discriminarea de gen pe piaţa muncii costă Europa peste 370 de miliarde de euro în fiecare an.

Aceasta este concluzia ultimului raport pe această temă prezentat Parlamentului European.

Deşi rata ocupării femeilor a crescut continuu în Europa în ultima perioadă, iar diferenţa de ocupare în funcţie de sex s-a mai redus în majoritatea statelor membre, există încă o discriminare de gen pe piaţa muncii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Rata de angajare a femeilor este în cotinuare cu peste 10% mai mică decât cea a bărbaţilor, iar costurile pentru această diferenţă - inclusiv contribuţiile individuale pentru veniturile pierdute şi pentru sistemul de sănătate, ca şi costurile sociale, inclusiv alocaţiile şi prestaţiile sociale – sunt estimate, în prezent, la aproximativ 370 de miliarde de euro, echivalentul a 2,8% din produsul intern brut al Uniunii Europene.

La nivel individual, costul excluderii unei femei de pe piaţa muncii este estimat, pentru întreaga ei viaţă lucrativă, la 1,2-2 milioane de euro, în funcţie de nivelul de educaţie.

Aceste descoperiri sunt detaliate în noul raport asupra diferenţelor de ocupare între femei şi bărbaţi, prezentat, ieri, la Bruxelles, Parlamentului European. Raportul explică principalele caracteristici ale acestei diferenţe în participarea la piaţa muncii, angajare şi statut economic.

Documentul analizează contextul participării femeilor la piaţa muncii şi studiază efectele sociale ale acestei participări, pentru că efectele depăşesc sfera economică şi se răsfrâng asupra bunăstării populaţiei şi asupra societăţii întregi

. În fine, raportul oferă o privire de ansamblu asupra măsurilor politice de promovare a participării femeilor pe piaţa muncii şi o analiză a eficienţei acestora în şase state membre, în care au fost evidenţiate situaţiile inovatoare, care au avut succes.

Documentul conţine şi o serie de recomandări pentru creşterea numărului de femei care ocupă un loc de muncă. Între acestea sunt asigurarea unor servicii de calitate de îngrijire a copilului la preţuri accesibile, asigurarea concediilor pentru îngrijirea copiilor şi bătrânilor, precum şi oferirea unor formule flexibile de program de muncă.

Acest raport constituie o importantă sursă de informare pentru factorii politici decidenţi, pentru oamenii de afaceri şi pentru reprezentanţii agenţiilor de ocupare a muncii care pot acţiona în direcţia îmbunităţirii ratei de ocupare a femeilor în Europa.