Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

13 Mai 2019
Vizualizari: 755
Comentează add

Exerciţiul militar European Spartan 2019 va avea loc în perioada 13-24 mai 2019 în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Exerciţiul militar European Spartan 2019

radu-dobritoiu

Exerciţiul militar European Spartan 2019 va avea loc în perioada 13-24 mai 2019 în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Exerciţiul face parte din seria de activități planificate şi organizate de către Agenția Europeană pentru Apărare (EDA) și Forțele Aeriene Române la Baza 90 Transport Aerian, în cadrul programului EATF (European Air Transport Fleet), fiind proiectat ca un eveniment multinațional de pregătire și antrenament în domeniul aviației de transport.

Statele participante la exerciţiu, alături de România, sunt: Bulgaria, Italia, Lituania, și Slovacia, dar sunt aşteptaţi şi observatori din alte state deţinătoare ale acestui tip de aeronavă, europene sau chiar non-europene (Australia, Grecia, SUA).

Exerciţiul militar European Spartan 2019 are caracter de unicitate în cadrul programului EATF, fiind destinat antrenării în comun a utilizatorilor de aeronave militare C-27J Spartan în scopul dezvoltării interoperabilităţii în ceea ce privește operarea tactică și mentenanța. În cadrul acestui exercițiu România are calitatea de naţiune gazdă (Host Nation), iar militarii Forţele Aeriene Române deţin un rol important în echipa de planificare.

Aeronava C-27J SPARTAN este destinată să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare, asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea, precizează comunicatul de presă primit de la MApN.

 Avionul este capabil să transporte forţe, echipamente, vehicule, artilerie uşoară, diferite echipamente şi materiale şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiţii climatice severe.

Exercițiul se desfășoară după un scenariu complex, care presupune exersarea și consolidarea tehnicilor pentru executarea misiunilor de zbor, aterizarea pe piste neamenajate și pe distanțe scurte, parasutarea de personal și materiale, cooperarea cu aeronave de luptă, coordonarea acțiunilor aeriene cu cele ale forțelor terestre, evacuare medicală, urmărind, totodată, și exersarea procedurilor de executare a mentenanței aeronavelor în echipe multinaționale.

Evenimentele de acest fel sunt esențiale pentru armonizarea operațiunilor de transport aerian atât european cât și NATO, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea echipajelor de transport aerian și, în cele din urmă, pentru a duce la eficientizarea operațiunilor în cadru multinațional. 


Etichete Presedintia Romaniei la Consiliul UESpartan 2019exercitiu aviaticexercitiu avioane transport

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live