Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

5 Octombrie 2019
Vizualizari: 808
Comentează add

Săptămâna viitoare va avea loc un exerciţiu complex la care vor participa aproximativ 500 de militari.

Exerciţiul militar Concordia 2019

radu-dobritoiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 octombrie, ora 22:51) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Săptămâna viitoare va avea loc un exerciţiu complex la care vor participa aproape 500 de militari.

Reporter: Radu Dobriţoiu - Scenariul Exerciţiului Concordia 2019 se bazează atât pe acţiuni convenţionale, dar simulează şi răspunsul la un atac specific războiului hibrid. Şeful operaţiilor întrunite din Statul Major al Apărării, generalul de brigadă Marian Botea, cu principalele informaţii despre aplicaţia militară.

Marian Botea: Vorbim de un exerciţiu de comandament, dar şi de un exerciţiu cu trupe în teren. Avem nivelul operativ întrunit, pentru că operăm în două medii, în mediul terestru şi în mediul aerian, şi nivelul tactic. Participă peste 500 de militari şi civili din peste 25 de structuri şi organizaţii.

Reporter: Cel mai important moment ale exerciţiului este programat pe 9 octombrie la Miercurea Ciuc
Marian Botea: În principal, scenariul acestui eveniment prevede un atac cibernetic asupra fabricii, care va produce o explozie, cu victime multiple, cu contaminare chimică şi cu toate aspectele relevante care ţin de managementul acestui incident, cu participarea instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul, implicit a Ministerului Apărării Naţionale.

Reporter: De ce include scenariul exerciţiului răspunsul la un atac specific războiului hibrid? Pentru că ţine cont de acţiunile Rusiei ca actor strategic în regiune.

Marian Botea: Actorul strategic din zona noastră de responsabilitate, care îşi doreşte să fie un actor global independent care îşi implementează obiectivele strategice în relaţie cu ţările din zonă, o face. Noi simţim asta în mediul informaţional. Noi simţim presiunea propagandei ruse. Noi o monitorizăm, noi nu reacţionăm, dar noi avizăm audienţele ţintă care pot fi afectate de această propagandă. Noi suntem datori să ne pregătim. Noi ştim cum au acţionat în celelalte ţări din zona noastră de responsabilitate. Noi analizăm modul în care au acţionat şi vrem să ne pregătim să fim în măsură să răspundem împreună cu celelalte instituţii ale Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică la tot spectrul acesta de ameninţări.

Reporter: Deschiderea exerciţiului este programată pentru luni la Brigada 61 "Vânători de munte". Aplicaţia se încheie pe 13 octombrie şi se desfăşoară pe o arie vastă: Bucureşti, Câmpia Turzii, Bacău, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.


Etichete Concordia 2019general Marian Boteaexercitiu SMAp,Pavel IonescuEmisiunea Agenda Globala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live