Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

9 Octombrie 2019
Vizualizari: 370
Comentează add

Scenariul exerciţiului Concordia 2019 simulează răspunsul la un atac specific războiului hibrid.

Exerciţiul Concordia: simularea unui atac în Miercurea Ciuc

radu-dobritoiu

Scenariul exerciţiului Concordia 2019 simulează răspunsul la un atac specific războiului hibrid. Cel mai important moment al aplicaţiei militare s-a desfăşurat astăzi, la Miercurea Ciuc unde un rezervor de amoniac din curtea unui agent economic a explodat ca urmare a unui atac informatic. În urma deflagrației mai mulți oameni au fost răniți și o clădire a fost avariată. Potrivit scenariului, primii care au intervenit au fost responsabilii cu protecția personalului din incintă, după care, în urma apelului la 112, se declanșează planul roșu, iar celelalte structuri au acţionat împreună pentru a-i salva pe oameni și pentru decontaminarea zonei. Atacurile au fost contracarate de specialiştii români din toate structurile sistemului de apărare şi siguranţă naţională şi operaţiunile au fost susţinute şi de acţiuni clasice de luptă: zboruri la joasă înălţime pe traiectul Gheorghieni - Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe - Odorheiu Secuiesc, cu aeronave de tip Spartan şi Şoim. Au fost vor desfăşute efective specializate în apărare chimică, bacteriologică şi nucleară dar şi puncte medicale mobile.

Scenariul exerciţiului urmăreşte acţiuni specificie războiului hibrid, cu atacuri diferite, atât clasice cât şi în zona informatică şi informaţională. Suntem datori să ne pregătim şi pentru acest spectru de ameninţări, declară şeful Direcţiei Operaţii din Statul major al Apărării, generalul Marian Botea:

"Actorul strategic din zona noastră de responsabilitate, care îşi doreşte să fie un actor global independent care îşi implementează obiectivele strategice în relaţie cu ţările din zonă, o face. Noi simţim asta în mediul informaţional. Noi simţim presiunea propagandei ruse. Noi o monitorizăm, noi nu reacţionăm, dar noi avizăm audienţele ţintă care pot fi afectate de această propagandă. Noi suntem datori să ne pregătim. Noi ştim cum au acţionat în celelalte ţări din zona noastră de responsabilitate. Noi analizăm modul în care au acţionat şi vrem să ne pregătim să fim în măsură să răspundem împreună cu celelalte instituţii ale Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică la tot spectrul acesta de ameninţări".

La exerciţiul Concordia 2019, aflat la a treia ediţie, participă aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Exerciţiul se desfăşoară până pe data de 13 octombrie  în mai multe locaţii din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi municipiul Bucureşti.
 


Etichete Exercitiul Concordia 2019Marian Boteaaplicatie militara Miercurea Ciuc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live