Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Exercițiu amplu de securitate cibernetică organizat în Europa

A avut loc cel mai mare exercițiu de securitate cibernetică organizat vreodată în Europa, în care au fost simulate crize de mare amploare ale sistemelor informatice.

Exercițiu amplu de securitate cibernetică organizat în Europa
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Noiembrie 2014, 12:18

Puţini dintre noi îşi mai pot imagina cum ar funcţiona astăzi societatea fără calculatoare şi internet.

Câţi dintre noi şi-au pus întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă ar fi avariate reţele informatice ale celor care produc şi distribuie energia electrică, ale companiilor de telecomunicaţii, de transporturi terestre sau aeriene, ale băncilor şi ale tuturor instituţiilor publice şi private din această lume? Ar fi un dezastru total.

În 2013, numărul atacurilor informatice a crescut cu aproape un sfert, la nivel global, iar numărul total de încălcări ale securității datelor a fost cu 61 % mai mare decât în 2012.
De aceea sunt atât de utile aceste simulări, care se fac periodic, la nivel european.

Audio: Exercițiu amplu de securitate cibernetică organizat în Europa. (Euranet Plus)

Recent, peste 200 de organizații și 400 de specialiști europeni au verificat cât de pregătiți sunt să dejoace atacurile cibernetice, o operaţiune organizată şi coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor.

Urmând un scenariu de securitate cibernetică real și de mari proporții – Cyber Europe 2014, experții din sectorul public și din cel privat, printre care agenții de securitate cibernetică, centre de răspuns la incidente de securitate cibernetică, ministere, societăți de telecomunicații, societăți energetice, instituții financiare și furnizori de servicii de internet, au avut posibilitatea să-şi testeze procedurile și capacitățile de a face față pericolelor în rețea.

CyberEurope2014 este cel mai amplu și complex exercițiu de acest gen organizat vreodată în Europa.

Participanții s-au confruntat cu peste două mii de incidente cibernetice separate, inclusiv atacuri de blocare a accesului îndreptate împotriva serviciilor online, rapoarte informative și mediatice despre operațiunile de atac cibernetic, desfigurări de site-uri, scurgeri de informații sensibile, atacuri asupra infrastructurii de energie sau de telecomunicații.

Un mare câştig este că, dacă în urmă cu 5 ani, nu exista un sistem de cooperare între statele membre în acest domeniu, acum au fost deja testate procedurile comune de schimb de informaţii şi de atenuare a crizelor provocate de hackeri; a fost un exercițiu desfășurat în mai multe puncte din Europa și coordonat de un centru de control principal.

EU Cyber Exercise http://t.co/o3Y7m8jTnT was a big success http://t.co/dNEAIQfVXn

— Udo Helmbrecht (@UdoEnisa) November 2, 2014