Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

2 Mai 2012
Vizualizari: 2104
Comentează add

Timp de o săptămână în Marea Britanie se va desfăşura un amplu exerciţiu de securitate, pe uscat, pe apă şi în aer. În paralel cu operaţiunile militare, în Londra vor fi organizate mai multe operaţiuni ale poliţiei.

Exerciţii de securitate în Marea Britanie înaintea JO

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Exerciţiu de securitate. Foto: Reuters.

Pregătiri intense la Londra, cu 86 de zile înainte de începerea ediţiei din acest an a Jocurilor Olimpice, pentru care autorităţile britanice pregătesc măsuri excepţionale de siguranţă.

Timp de mai bine de o săptămână se desfăşoară, începând de miercuri, un amplu exerciţiu de securitate, pe uscat, pe apă şi în aer.

Avertismente vor putea fi auzite destul de des în Londra şi în alte regiuni ale Marii Britanii în zilele următoare.

La exerciţiul Gardianul Olimpic, cum a fost el numit de ministerul apărării, vor lua parte mai multe nave de război ale marinei, în timp ce avioanele de luptă şi elicopterele vor patrula spaţiul aerian, acestea din urmă având la bord lunetişti pregătiţi să elimine orice ameninţare care ar putea apărea.

"Trebuie să ne asigurăm că avem un plan care să poată face faţă ameninţării improbabile dar foarte serioase care planează asupra parcului olimpic.

"Există posibiltiatea unui atentat similar cu cel de la World Trade Center sau a unuia mai mic ca amploare, dar care ar putea apărea mai aproape de parcul olimpic, şi vom fi nevoiţi să intervenim în ambele cazuri" - a declarat generalul Sir Nick Parker.

În paralel cu operaţiunile militare, în Londra vor fi organizate la finalul acestei săptămâni şi mai multe operaţiuni ale poliţiei, în special în parcul olimpic, unde vor avea loc câteva teste sportive, la care vor participa peste 140.000 de spectatori.

"Acest weekend este unul semnificativ pentru noi din punctul de vedere al numărului de teste care vor avea loc.

"Nu mai e vorba doar de operaţiunile de rutină care au loc în Londra, ci ne vom putea face o imagine a ceea ce înseamnă securitatea arenelor olimpice, în momentul în care zeci de mii de persoane se vor afla acolo" - a declarat coordonatorul programului naţional de securitate, Chris Allison.

Dar dacă londonezii se vor putea obişnui cu sunetul avioanelor de luptă şi al elicopterelor care vor patrula zilele acestea pe deasupra oraşului, un sunet cu care cu siguranţă nu şi-ar dori să devină prea familiari este sunetul pe care o rachetă sol-aer îl face în momentul lansării, iar ministerul apărării a anunţat că în cadrul exerciţiului care începe miercuri vor fi amplasate şase astfel de lansatoare pe diferite clădiri din Londra, urmând să se decidă în lunile următoare dacă ele vor fi folosite şi pe perioada Jocurilor Olimpice.

Misiunea lor va fi să doboare orice mijloc de transport aerian care pune în pericol siguranţa publică, însă ideea nu este pe placul locuitorilor din clădirile care au fost desemnate ca fiind strategice.

Unii dintre ei au anunţat că vor da în judecată proprietarii pentru că au încheiat contracte de închiriere cu armata fără să-i consulte, însă răspunsul a fost cât se poate de ferm: acestea nu sunt înţelegeri comerciale, ci este o decizie care ţine de siguranţa naţională.


Etichete Olimpiada din 2012Marea BritanieJocurile OlimpiceGardianul OlimpicsecuritateLondra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live