Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga Europa, grupa A Joi, 29 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Martie 2017
Vizualizari: 418
Comentează add

Senatorii din Comisia Juridică au întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

Executarea pedepselor şi graţierea, în dezbaterea parlamentarilor

florin-lepadatu

 

Senatorii din Comisia Juridică au întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

Dezbaterile au durat aproape 4 ore, iar la discuţii au participat şi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi ai Ministerului Public.

Redactorul RRA, Alina Stănuţă: "Potrivit unui amendament adoptat, se consideră executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-o arie mai mică sau egală cu 4 metru pătraţi pe deţint, care se calculează excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiului de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate.

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al justiţiei, a susţinut în timpul dezbaterii propunerea ca spaţiul să fie de 4 metri pătraţi pe deţinut şi nu de 3 metri, cât prevedea proiectul Guvernului.

Robert Cazanciuc: "Ţinând cont de situaţia reală din penitenciare, cred că este iluzoriu să credem că şi 4 metri pătraţi, în momentul de faţă, pot să respecte vreun standard internaţional.

3 metri pătraţi în niciun caz.

Cred că ne face vulnerabili în continuare, nu numai la decizii CEDO, dar la respectarea unor drepturi fundamentale, aşa cum ne dorim cu toţii.

De aceea cred că propunerea cu 4 metri pătraţi este un minim obligatoriu."

PNL a votat împotriva proiectului de lege.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, senatorul liberal Nicoleta Pauliuc declara că documentul trebuia însoţit de un studiu de impact care să cuprindă bugete, termene şi măsuri.

Nicoleta Pauliuc: "Noi credem că acest proiect legislativ nu este îndeajuns să rezolve situaţia din penintenciare, nici nu rezolvă problema asupra populării, nici condiţiile de igienă, nici mâncarea, nici paraziţii, nici orice alt regim de activitate prin care România a fost condamnată la CEDO.

Cel mult, putem crede noi că, prin aceste măsuri compensatoriu, un număr de deţinuţi ar putea ieşi din închisoare."

Proiectul de lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, va intra în dezbaterea plenului Senatului, care este primă Cameră sesizată în acest caz.

Tot marţi, Comisia Juridică a Senatului a amânat cu două săptămâni dezbaterea proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.

Printre amendamentele depuse la acest acest act normativ se află şi cel al senatorului PSD Şerban Nicolae, care propune includerea pedepselor de corupţie printre cele care ar urma să fie graţiate.

Iniţiativa social-democratului nu este susţinută nici de PSD, nici de Guvern, şi este criticată de opoziţie şi de şeful statului."


Etichete Parlamentgraţiere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live