Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

8 Martie 2018
Vizualizari: 5766
Comentează add

VEDERI DIN MICUL PARIS – rubrică de patrimoniu difuzată săptămînal la RRA in cadrul proiectului “Bucurestii Marii Uniri”, sustinut de Primaria Municipiului Bucureşti.

EXCLUSIV: VEDERI DIN MICUL PARIS - BUCURESTI, 1 DECEMBRIE 1918

ianna-ionita

© RRA/ MMC - Regele Ferdinand, Regina Maria, Printul Carol, Generalul Berthelot - Defilare pe Calea Victoriei, la 1 Decembrie 1918

„Transilvania, Bucovina...până şi Basarabia.. România Mare! Parcă îmi venea ameţeală când îmi dădeam seama de mărinimia soartei!” scria Regia Maria în memoriile sale.

Pe 1 Decembrie 1918, Familia Regală revine la Bucureşti.

Se încheia exilul suveranilor şi autorităţilor de stat în Moldova, iar I. G. Duca, în Amintirile sale politice consemna: „Regele Ferdinand şi-a făcut intrarea solemnă în Capitală, călare în fruntea trupelor române şi a detaşamentelor franceze şi engleze.

A străbătut Bucureştiul de la Mogoşoaia la statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate unde a urmărit defilarea trupelor. Entuziasmul populaţiei a fost uriaş.” …

Muzeul Militar Naţional ''Regele Ferdinad I'' din Bucuresti ne-a pus la dispoziţie o serie de fotografii de la defilarea grandioasa organizata la Bucuresti pe 1 Decembrie 1918, pe care le puteţi vedea în premieră pe site-ul Radio România Actualităţi.

Dupa cum ne preciza muzeograful sef dr. Emil Boboescu (pe care il puteti si asculta la RRA duminica, 11 martie 2018, de la ora 11:30, in cadrul rubricii de patrimoniu difuzată săptămînal la Radio România Actualităţi in cadrul proiectului “Bucurestii Marii Uniri”, sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic".), fotografiile au fost realizate de Serviciul Fotografic şi Cinematografic al Armatei.

Din imagini se poate vedea că la acea defilare au participat trupe aliate, iar în cinstea soldaţilor au fost ridicate in Capitala mai multe Arcuri de Triumf.


 


Etichete Exclusiv Onlinefotografii inedite1 Decembrie 1918Regele FerdinandRegina MariaCentenarMuzeul Militar Central

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live