Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 16 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

16 Octombrie 2018
Vizualizari: 1559
Comentează add

Ministrul Agriculturii a anunțat, la Radio România Actualități, începerea plăților la hectar pentru fermieri.

EXCLUSIV RRA: Au început plățile pe suprafața agricolă pentru fermieri

luminita-voinea

Studioul Serviciului de noapte amenajat la sediul APIA. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de realizatoarea Serviciului de noapte, Maria Țoghină.

Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a transmis în exclusivitate de la sediul APIA, începerea programului de acordare a plăților directe pe suprafața agricolă  pentru fermieri.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat startul programului, luni noaptea la ora 00.00, în direct la Serviciul de noapte, astfel încât până joi,  450.000 de fermieri vor primi plățile pe suprafață.

"Am început procesul, suntem pregătiţi pentru 450.000 de fermieri în prima etapă - şi vreau să le spun  pentru fermierii aceştia mici, care au sub 10 hectare -, şi în noaptea asta sperăm să trecem de 100.000 de operaţiuni pentru 100.000 de fermieri, în aşa fel încât cel târziu joi să aibă banii în buzunar. Spun "cel târziu" pentru că de aici încolo noi facem operaţiunile cuvenite în acest moment, dar este un traseu al banilor care înseamnă circularea lor prin Trezorerie, prin băncile unde au deschise conturile - într-un cuvânt, pe drumul pe care şi l-au stabilit fermierii ca destinaţie de cont, dar şi pe drumul acesta procedural obligatoriu pe care trebuie să-l respectăm", a anunțat ministrul Agriculturii, la Serviciul de noapte.

Până în dimineata zilei de marți, 16 octombrie, au fost autorizați la plată 28,671 milioane de euro pentru 102.077 fermieri, iar sistemul de plată merge în continuare.

Ministrul a explicat că în acest moment se plătește avansul, iar de la 1 decembrie se va face plata regulară.

Avansurile reprezintă 70% din plata nominală pe suprafaţă din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

"Sunt de la minim 90 de euro până la 100 şi ceva de euro, în funcţie de specificitatea fiecărei forme de sprijin. Dar noi ştim şi trebuie să le transmitem fermierilor următorul lucru: acum dăm avansul, iar de la 1 decembrie încolo dăm şi lichidarea. Ne pregătim ca în acest an să dăm cât mai mult din sumele cuvenite, cât putem efectiv - pentru că şi aici sunt o serie întreagă de proceduri pe care trebuie să le respectăm, sunt mecanismele acestea europene pe care trebuie să le includem în regula obligatorie pe care o avem la nivelul ţării, în aşa fel încât totul să decurgă normal, iar respectul faţă de munca noastră să se traducă în bani ajunşi la timp pentru fermieri", a declarat ministrul Agriculturii la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină

De la 1 noiembrie se fac plățile în zootehnie

Începând cu data de 1 noiembrie se vor face plățile și în sectorul zootehnic, la ovine și caprine, iar de la 1 decembrie pentru vacile cu lapte.

"De la data de 1 noiembrie începem să dăm bani  şi la specia de ovine şi caprine.  Şi pentru a fi în regulă anul acesta, de la 1 decembrie începem să dăm plata întreagă, totală, pentru zootehnie la vacile cu lapte. Şi sigur că această plată nu se va consuma şi nu va fi posibil s-o dăm anul acesta, dat fiind faptul că şi bugetul se construieşte pe doi ani bugetari, şi avem o sumă stabilită pentru acest an şi o sumă stabilită pentru anul viitor, în perspectiva elaborării şi aprobării bugetului pe anul 2019", a anunțat Petre Daea.

Guvernul a aprobat pe 4 octombrie 2018 hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, dar şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Pentru speciile ovine/caprine, plăţile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând să se stabilească şi cuantumul pe cap de animal.

Se modifică Legea privind regimul juridic al terenurilor

Potrivit ministrului Agriculturii, prin modificarea acestei legi, fermierii români vor avea prioritate la cumpărarea terenuilor în fața străinilor.

"Ea este în procedură parlamentară, a trecut de prima Cameră, este în camera decizională, la Camera Deputaţilor. Se fac reglajele necesare, în aşa fel încât să punem în spaţiul juridic ceea ce este natural de pus pentru fermierii români, cu respectul faţă de normele europene, dar cu prioritate pentru fermierii noştri, care astăzi sunt la uşa băncilor şi se gândesc cum să ia bani",  susține Petre Daea.

Prin noile reglementări, statul va putea să cumpere terenuri de la proprietari sau să-l dea în arendă, lucru care nu era posibil până acum.

"Noi lucrând acum la actul acesta normativ prin care modificăm legea de circulaţie juridică a terenurilor, am introdus în spaţiul juridic şi acele norme care statuează posibilitatea ca statul să cumpere terenul şi apoi, printr-o politică funciară bine aşezată în perspectivă pentru ţară, să poată să-l pună la dispoziţia doritorilor, tinerilor, în condiţiile în care vor să facă ferme sau să-l dea în arendă pentru cei care pot să lucreze,  în aşa fel încât pământul să nu zacă", a subliniat ministrul Agriculturii, Petre Daea, invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Monitorizare text: Agenția de presă RADOR


Etichete Exclusiv Radiofermieriplăți pe suprafațăzootehnieterenuri agricolePetre DaeaServiciul de noapte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live