Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Exclusiv: Interviu cu ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz

Exclusiv: Interviu cu ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz
Foto: Tymon Markowski/ MSZ

Articol de Carmen Gavrilă, 09 Ianuarie 2019, 21:10

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati, ca Polonia prefera ca viitorul buget multianual al UE sa fie discutat cu noua Comisiei Europeana si noul Parlament European care vor fi formate dupa alegerile europarlamentare din luna mai. Ministrul polonez a mai spus ca Varsovia sustine Romania si ca recurgerea la Curtea de Justiei a UE poate fi o masura indicata in cazul in care decizia Austriei de a modifica alocatiile petnru copii nerezidenti ai lucratorilor romani rezidenti, se dovedeste contrara dreptului european.


Reporter: Care sunt așteptările Poloniei de la președinția română a Consiliului UE?

Jacek Czaputowicz: Această președinție are loc într-un moment foarte important din istoria UE. În această jumătate de an vom avea alegeril europarlamentare, va fi fi importantul summit europeand ela Sibiu unde vom decide asupra masurilor de luat pentru viitorul Europei, apoi in a doua jumătate a anului vom avea noi instituții europene care rezultat al alegerilor europarlamentare sip e agendă e șI viitorul cadru financiar multianual. Așadar, pentru Romania este important să obțină rezultate bune în prima jumătate a anului. Polonia e convinsă cp România e bine pregătită pentru acest mandat și va avea succes. Țările noastre au interese comune, se află în Europa Centrală, avem niveluri similare de dezvoltare, un trecut similar, legături strânse la nivel de societate. De asemenea, avem viziuni similare în ce privește diverse politici si avem o perceptie similară privind amenințările și agresiunea rusă. Deci avem interese comune si vom colabora strâns pentur a atinge țeluri comune.

Reporter : Austria a modificat legislatia privind alocatiile copiilor muncitorilor străini rezidenți, o măsură care afectează între alții cetățeni români dar și polonezi. Ce intenționează să facă Polonia și dacă va coopera cu România în acest caz ?

Jacek Czaputowicz: Acesta este un exemplu de tendință căreia ne opunem în UE. E vorba de introducerea de standarde duble care divizează cetățenii europeni. În acest caz, e un exemplu de protecționism pentru că grupuri de cetățeni sunt tratate diferit. Muncitorii români sau polonezi ar trebui să fie tratați la fel ca ceilalți dacă muncesc în Austria. Așa ceva nu corespunde viziunii noastre despre ce trebuie să fie UE. Noi vrem o Uniune unită, puternică, pe baza unor fundații economice solide șI pe cele 4 mari libertățI de mișcare a capitalului, bunurilor, muncitorilor șI serviciilor. Cazul legislatiei austriece este opus tocmai libertății de mișcare a muncilor șI serviciilor.

Reporter : Intenționați, ca stat, să facețI ceva concret în acest caz ? Ministrul român de externe a declarat că România ar putea chiar să ajungă cu acest caz la Curtea Europeană de Justiție…

Jacek Czaputowicz : Sunt convins că dacă există o încălcare a standardelor șI legislației europene, trimiterea la Curtea Europeană de Justiție este o măsură bună și cu siguranță vom susține România în acest demers.

Reporter : În prezent vedem poziții foarte similare la Roma și Varsovia în multe chestiuni. Asistăm la nașterea unui nou motor european, de data aceasta unul italo-polonez ?

Jacek Czaputowicz : Cred că e prea mult spus...într-adevăr, miniștrii de interne Italian șI polonez au discutat la Varsovia chestiuni care țin de migrație și de securitatea celor două țări și interesele lor. Polonia este văzută de Italia ca un partener în creștere, inclusiv pentru reformarea Uniunii Europene. Este vorba și de o întâlnire a liderilor partidelor la putere din Italia si Polonia care au discutat și despre o posibilă colaborare în viitor. Dar cred că trebuie să așteptăm până la alegerile europarlamentare și să vedem rezultatul lor și ce fel de alianțe se pot face. Noi de exemplu, împărtășim cu partidul italian al domnului Salvini scepticismul legat de acceptarea unui număr nelimitat de migranți. Noi ca și alte țări central europene am tot repetat că ne opunem redistribuirii obligatorii de migranți. Și domnul Salvini spune asta și anume că UE trebuie protejată de migrația ilegală.

Reporter : Așadar e posibil să vedem o colaborare între partidul dumneavoastră și cel al domnului Salvini în campania electorală pentru Parlamentul European și apoi o alianță în viitorul legislativ alături de alte forțe politice europene cu idei similare?

Jacek Czaputowicz : Cred că e prematur să vorbim de viitoare coaliții. E vorba doar de o întâlnire a liderilor de partide. Domnul Jarosław Kaczynski, ca lider de partid s-a întâlnit și cu alți lideri de partid ca doamna Merkel sau Victor Orban. Asta nu inseamnă că suntem de acord în toate chestiunile. Deocamdată e bine că liderul italian și cel polonez s-au cunoscut în persoană și poate pe viitor asta va evolua într-un program comun sau idei comune în anumite chestiuni. E vorba doar de o întâlnire între două forțe politice semnificative. Dar avem și diferențe între partide ...

Reporter : În special în ce privește Rusia...

Jacek Czaputowicz : Da, în special Rusia. Pentru noi este crucială oprirea agesiunii ruse în timp ce domnul Salvini este mai deschis în așteptări.

Reporter : Relația trasatlantică e destul de tensionată în ultima vreme. Cum echilibrează Polonia statulul de țară membră a UE și relația foarte strânsă cu SUA ?

Jacek Czaputowicz : Într-adevăr sunt ceva neînțelegeri între SUA și unele state membre privind comerțul și politica externă. Una din probleme se referă la Iran și la acordul nuclear din care SUA au ieșit. UE a decis să rămână în acord iar noi ca stat membru am făcut la fel. Dar ăn același timp, Polonia, din interiorul UE, a insistat pe improtanța menținerii relației transatlantice. Pentru Polonia și cred că și pentru România, SUA sunt esențiale pentru garantarea securității, așa că suntem în favoarea întăririi NATO pentru apărarea și descurajarea acțiunilor agresive ale Rusiei, vrem creșterea prezenței americane în Polonia unde deja avem 4000n de militari americani și vrem creșterea acestui număr ca o măsură de descurajare a Rusiei, care dacă e să fie descurajată de cineva, acel cineva este SUA. In interiorul UE, am spus-o și la consiliul afaceri externe, ar trebui sp evităm acele politici care contravin intereselor americane care sunt legitime, de exemplu au dreptate să se teamă de rolul Iranului în Orientul Mijlociu. În schimb europenii sunt mai concentrați pe comerțul cu Iranul, deci pe ideea lor. Noi încercăm să extindem opțiunile de acțiune ale ambelor părți .

Reporter : Este Polonia una din țările care va susține președinția română a Consiliului UE să facă progrese în chestiunea viitorului buget european ? De exemplu pe finalizarea așa-numitei cutii de negociere, a cadrului de negociere până la finalul mandatului românesc ?

Jacek Czaputowicz : În general avem aceeași opinie ca România privind bugetul. Vrem menșinerea politicilor tradiționale ca Politica Agricolă Comună șI cea de coeziune. Suntem sceptici în ce privește actuala propunere de buget a Comisiei Europene. Polonia consideră că e mai importantă substanța, conținutul decât viteza de adoptare. Ar fi bine dar nu cred că va fi posibil ca această discuție să fie încheiată până la sfârșitul președinției române a Consiliului UE. Noi credem că e o decizie foarte improtantă și ar trebui luat de organisme legitime, și anume de o comisie europeană și un parlament european care vor rezulta din viitoarele alegeri. Toată lumea se așteaptă la schimbări importante, așadar pentru o asemenea decizie e nevoie de legitimitate. După părerea noastră actuala Comisie nu are uneori destulă legitimitate pentru că reprezintă forțe politice care au pierdut puterea. Polonia va susține România în eforturile pe marginea viitorului buget multianual, să pregătească opțiuni, dar suntem mai degrabă sceptici că se poate lua vreo decizie finală. Probabil în a doua parte a anului, cu o nouă Comisie, atunciva fi vremea potrivită petnru o decizie, pentru a ajunge la un compromis. NU cred că statele membre vor fi gata să facă acest pas mai repede.

Reporter : Dar măcar în ce privește stabilirea unui cadru pentru negocieri ?

Jacek Czaputowicz : Când ești sceptic în ce privește substanța, proporția șiîmpărțirea bugetului, cel mai probabil nu vei accepta nici finalizarea discuției. Polonia este în favoarea unui buget ambițios, a unei UE puternice, lucru care trebuie să se reflecte în buget și în menținerea politicilor tradiționale. Sunt noi provocări așadar nu suntem împotriva creșterii contribuției naționale la bugetul european. Asta arată că suntem o țarp pro-europeană și pro-integrare. Vedem însă unele țări care se consideră pro-europene că vor să-șI limiteze contribuțiile. Asta e o contradicție.

Reporter: Care propunere de buget place mai mult Poloniei, cea a Comsiei sau a Parlamentului?

Jacek Czaputowicz : În propunerea Comisiei, Polonia are o reducere de fonduri la coeziune de peste 20%, adică prea mare după părerea noastră. Discuția trebuie să pornească de la menținerea acestei politici care a fost de succes și a contribuit la creșterea economică a șărilor ca Polonia. Astfel putem prinde din urmă țările vestice și așa putem contribui și la dezvoltarea întregii Uniuni. Dacă România și Polonia au creștere cu 5% pe an, atunci și UE se dezvoltă mai repede. Date fiind și noile provocări ar trebui sp ne uităm după noi surse de venit.

Reporter : Noi surse de bani de unde, în viziunea Poloniei ?

Jacek Czaputowicz : Contribuții naționale mai mari...

Reporter :Atât ? Fără noi taxe europene ?

Jacek Czaputowicz : Cred că mai degrabă fără taxe noi ci prin creșterea contribuțiilor. Polonia e dispusă să discute, să lucreze dar vrem să vedem care vor fi argumentele unor reprezentanți adevărați ai unor forțe politice reale și societăți, în numai câteva luni, după alegerile europarlamentare.

Reporter : Dar nu e riscul unui blocaj prin neadoptarea la timp a bugetului ?

Jacek Czaputowicz : Avem destul timp până la sfârșitul anului să discutăm și să luăm o decizie în decembrie. Mereu e așa. Polonia a organizat 15 țări membre, prietenii coeziunii, și avem o serie de argumente care acum nu sunt ascultate. Dacă nu sunt ascultate și acceptate atunci pur și simplu nu o să acceptăm bugetul. E foarte simplu.

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale
România 24 Aprilie 2024, 09:07

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale

"Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Raul Giuglea. Realizatori:...

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale
Invazie de şacali în zona Luncii Prutului
România 24 Aprilie 2024, 08:37

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului

Numărul şacalilor a crescut în ultima perioadă la nivelul judeţului Vaslui, autorităţile estimând un efectiv de...

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului
Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş
România 24 Aprilie 2024, 08:07

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş

Până la ora 10 este cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Motru, Gilort,...

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş
40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 07:32

40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă

40% din blocurile din capitală nu au apă caldă, pentru că două centrale electrice de termoficare (din cele patru CET-uri din...

40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă
28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite
România 24 Aprilie 2024, 07:07

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite, a anunţat Ministerul Sănătăţii....

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite
Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București
România 24 Aprilie 2024, 06:46

Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București

CET București Vest și CET Grozăvești sunt afectate, anunță Societatea Comercială Electrocentrale București ELCEN.

Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București
Codul Silvic ajunge la vot în Senat
România 23 Aprilie 2024, 21:18

Codul Silvic ajunge la vot în Senat

În ultimele două zile, documentul a fost dezbătut și votat pe articole în comisiile de specialitate, iar majoritatea...

Codul Silvic ajunge la vot în Senat
BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
România 23 Aprilie 2024, 20:31

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie

Ministerul Afacerilor Externe a stabilit sediul biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile...

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie