Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

18 Martie 2014
Vizualizari: 6165
Comentează add

Corespondentul Radio România Actualităţi la Washington, este primul jurnalist român care a avut acces în centrul de comandă al sistemului de apărare antirachetă, construit în SUA.

EXCLUSIV: Detalii despre scutul antirachetă de la Deveselu EXCLUSIV: Detalii despre scutul antirachetă de la Deveselu - Conține video

ani-sandu-washington

Aegis Ashore. Foto: Lockheed Martin.

Curtea de Conturi din Statele Unite ridică noi îngrijorări în legătură cu amplasarea scutului antirachetă în Europa. Mai precis, instituţia consideră că pot exista întârzieri la punerea în practică a proiectului.

Agenţia de Apărare Antirachetă din Statele Unite precizează însă pentru Radio România că sistemul din ţara noastră va fi funcţional anul viitor, la termenul plănuit.

Curtea de Conturi din Statele Unite consideră, pe baza documentelor primite de la Pentagon şi a unor discuţii cu oficialităţi americane din apărare, că vor exista întârzieri la următoarele două faze ale proiectului de amplasare a scutului antirachetă în Europa. E vorba de etapele care vizează elementele din România şi Polonia.

Întârzierile tehnice de până acum au redus capabilităţile pe care Agenţia de Apărare Antirachetă intenţionează să le trimită şi ridică semne de întrebare legate de modul în care aceste capabilităţi vor funcţiona, se arată în raportul Curţii de Conturi publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit documentului, auditul a fost făcut în perioada octombrie 2012 – martie 2014.

Video: Prezentare scut antirachetă. Sursa: Ani Sandu.

În ceea ce priveşte România, în raport scrie că sistemul care va fi instalat la Deveselu va avea o versiune preliminară a programului de funcţionare a sistemului de arme şi că versiunea finală va fi livrată în cadrul unei îmbunătăţiri în 2017.

“Agenţia de Apărare Antirachetă plănuieşte să realizeze construcţia de bază a sistemului înainte ca testele de zbor să demonstreze că aceasta funcţionează cum trebuie cu sistemul actualizat şi cu interceptorii”, se arată în raport.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei, Richard Lehner, a declarat însă pentru Radio România că sistemul de la Deveselu rămâne programat să fie operaţional anul viitor.

El a subliniat că sistemul Aegis şi-a dovedit capabilităţile timp de câteva decenii, iar centrul de comandă şi sistemul de lansare, în forma adaptată pentru uscat, sunt aproape identice cu varianta de pe navele de război.

Scutul va ajunge la Deveselu în patru luni

În această primăvară vor fi făcute teste suplimentare care vor dovedi capabilităţile sistemului terestru, mai spune Richard Lehner.

Construcţia de bază a scutului amplasat în România a fost ridicată şi testată de firma Lockheed Martin în localitatea Moorestown din statul american New Jersey, iar acum este demontată pentru a putea fi transportată în ţară. În patru luni ea ar urma să ajungă la Deveselu, unde va fi reasamblată. Potrivit reprezentanţilor companiei, la sfârşitul acestui an sistemul ar trebui să fie funcţional.

Ei sunt încrezători că totul va merge cum trebuie, pentru că au deja experienţa reuşită a asamblării părţii terestre a sistemului antirachetă amplasat în Hawaii, similar celui din România.

"A funcţionat aici, a funcţionat în Hawaii, va funcţiona şi în România”, dă asigurări Brendan Scanlon, director al programului Aegis Ashore în cadrul firmei americane. În total, sistemul a trecut prin patru cicluri de teste şi va fi probat şi la Deveselu, pentru o perioadă mai scurtă. 

Construcţia de bază a scutului antirachetă, înaltă cât un bloc de trei etaje, conţine centrul de comandă şi echipamentele radar ale scutului de la Deveselu. E partea principală a sistemului din România. Singurele lucruri care lipsesc sunt rachetele şi lansatoarele.

Structura scutului antirachetă

Pe exterior, construcţia de bază are culoarea cafeniu deschis. În partea de mijloc e prevăzut un mic balcon-balustradă, ca un brâu. De acolo urcă nişte scări înguste prin care se poate ajunge pe acoperiş.

Brendan Scanlon, reprezentantul Lockheed Martin, mi-a prezentat şi interiorul clădirii, de unde multe echipamente au fost deja scoase pentru a fi trimise în România.

Din motive de securitate, compania nu mi-a permis să fac înregistrări şi fotografii.

La parter sunt sursele de energie şi de răcire, înşirate de-a lungul pereţilor. Arată ca nişte dulapuri metalice. În tavan, e amplasat un labirint de ţevi şi cabluri.

Urcând pe trepte de metal late de aproximativ un metru şi jumătate, am ajuns la centrul de comandă şi de control, situat la primul etaj.

Al doilea nivel e gândit ca spaţiu pentru computere. La ultimul etaj, al treilea, sunt echipamentele radar, acelaşi de pe o navă de luptă Aegis, după care a fost adaptat sistemul. Pe unele scrie „SECRET”. Este o încăpere în care spaţiul e exploatat la maximum.

Întreaga clădire e organizată modular. În total, înăuntru sunt 60 de schelete portabile de aluminiu, asemănătoare cu nişte paleţi, pe care sunt înghesuite cât mai multe instalaţii.

La fel ca într-o construcţie de lego, structurile sunt uşor de montat şi de demontat, pentru a fi amplasate în locurile stabilite. Pe ele sunt prinse echipamente care arată ca nişte cabinete metalice, interconectate prin reţele.

Acestor unităţi portabile li se pot adauga roţi, pentru a fi mutate fără greutate. În podea sunt vizible găurile făcute în prealabil pentru fixarea rapidă a structurilor.

După cum mi-a spus Brendan Scanlon, în curând clădirea va fi golită de tot. În faza următoare, şi construcţia propriu-zisă va fi demontată. Ansamblul va ajunge în România în peste o sută de containere.

Centrul de comandă, construit 100% în SUA

Reprezentanţii Lockheed Martin spun că ansamblul a fost construit în Statele Unite pentru a reduce riscul oricăror probleme tehnice.

„Vrei să înlături orice posibilă deficienţă aici. Ar fi mai scump dacă ar trebui să o faci în România”, mi-a spus Brendan Scanlon.

El a mai povestit că nu a întâmpinat multe probleme şi că lucrurile au mers destul de bine.

"„Suntem în grafic. Am avut un termen scurt de lucru. Mulţi nu au crezut că totul poate fi făcut atât de repede.”

Ridicarea construcţiei în SUA a început în ultima parte a anului 2010, iar acum o lună şi jumătate a fost considerată gata să fie trimisă la Deveselu.

În perioada de vârf, au lucrat la proiect aproximativ 200 de persoane.

Corespondentul nostru în Statele Unite, Ani Sandu, este primul jurnalist român care a avut acces în centrul de comandă al sistemului, construit în SUA.

Acesta urmează să ajungă la Deveselu în luna iulie, potrivit companiei care l-a făcut.


Etichete exclusiv radioSUAscutDeveseluRomâniaantirachetăRadio România ActualităţijurnalistAgenţia de Apărare AntirachetăauditRichard Lehner

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live