Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

20 August 2021
Vizualizari: 389
Comentează add

În Afganistan, cei 14 români care au fost aduşi în aeroportul din Kabul de la o bază militară, în această dimineaţă, se pregătesc să plece spre Islamabad cu o aeronavă românească.

Exclusiv: Bogdan Aurescu despre evacuarea românilor din Afganistan

carmen-gavrila

  Bogdan Aurescu. Foto: gov.ro.

În Afganistan, cei 14 români care au fost aduşi în aeroportul din Kabul de la o bază militară, în această dimineaţă, se pregătesc să plece spre Islamabad cu o aeronavă românească. De asemenea, se fac eforturi pentru aducerea pe aeroport a unui alt român, care se află în capitala afgană.
 
Mai mulţi localnici, care au lucrat pentru trupele române, dar şi studenţi, primesc ajutor pentru a ajunge pe aeroportul din Kabul pentru evacuare - i-a declarat redactorului RRA, Carmen Gavrilă, ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu.   
 
Bogdan Aurescu: Este o operaţiune pentru care meritul cel mai important revine serviciilor de informații reprezentate în celula de criză, cărora le mulțumesc pe această cale pentru efortul depus. Există un număr de români care se află în alte locații în capitala Afganistanului și care şi-au manifestat dorința de a rămâne în Afganistan, având planuri de evacuare care sunt puse la dispoziție de companiile angajatoare.
 
Reporter: Aveți o evaluare a numărului de angajați afgani care au lucrat cu România, într-un fel sau altul, și familiile lor, care ar putea să fie evacuate de autoritățile române?
 
Bogdan Aurescu: Este greu de spus câţi vor putea să fie evacuaţi. Noi am reuşit să validăm și să contactăm o mare parte dintre aceaste persoană. Ceea ce este cel mai dificil este accesul spre aeroport și în incinta aeroportului. Noi le-am pus la dispoziție adeverințe din care rezultă că aceștia sunt foşti colaboratori sau studenți bursieri ai statului român.
 
Reporter: Toate aceste blocaje care, iată, vin de la talibani în Kabul vor afecta în vreun fel viitoarea relație cu comunitatea internațională și ajutoarele financiare pe care mizează acum noile - să le spunem - autorități talibane?
 
Bogdan Aurescu: Acest tip de evaluare este o evaluare care va urma într-o etapă ulterioară. Deocamdată, prioritatea tuturor statelor, care au în continuare fie cetăţeni, fie cetăţeni afgani care au lucrat pentru aceste state, este evacuarea acestor persoane. 

Etichete afganistancetateni romanievacuarebogdan aurescu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live