Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

15 Iunie 2016
Vizualizari: 1160
Comentează add

Curtea Constituţională a admis parţial excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu.

Excepţia de neconstituţionalitate a abuzului în serviciu, admisă parțial

-cristina-grecu

Curtea Constituţională a admis parţial excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu.

Decizia a fost unanimă, este definitivă şi general obligatorie şi se aplică pe viitor.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că dispoziţiile privind încriminarea abuzului în serviciu în legislaţia penală sunt constituţionale, în măsura în care se constată că executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu înseamnă chiar încălcarea legii.

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat că în niciun caz nu se poate spune că abuzul în serviciu a fost dezincriminat, iar Petre Lăzăroiu, membru al Curţii, a subliniat că a fost necesară o clarificare a termenilor.

Petre Lăzăroiu: Textul spune că neîndeplinirea sau îndeplinirea unui act în mod defectuos este neconstituţională. Asta a fost critica. Şi, după ce am studiat, până una, alta, şi ne-am documentat şi noi, am văzut că şi Convenţia Naţiunilor Unite spune acelaşi lucru, dar într-o formă mult mai clară. Spune: îndeplinirea cu încălcarea legii. Judecătorul, când vine pe masă, el trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea. Această sintagmă dădea posibilitatea interpretării a oricărui act. Orice îndeplinire care nu se potrivea cu tiparul pe care îl avea procurorul era în mod defectuos. Deci, nu poţi să laşi aşa.

Motivarea deciziei Curţii urmează să apară. Şi, după cum ne-a transmis reporterul nostru, Mădălina Verman, DNA aşteaptă această motivare, pentru a-şi putea exprima un punct de vedere cu privire la decizia de astăzi a Curţii. Printre dosarele în care s-a ridicat această excepţie se numără cele în care sunt vizaţi: fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, sau fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a atras anterior atenţia că dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca 800 de dosare. Judecătorii au mai decis astăzi că articolul din legea specială, 78/2000, cu care lucrează DNA, este constituţional, respingând astfel excepţia ridicată de Alina Bica.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu comentează, pe fond, decizia Curţii Constituţionale de astăzi, dar speră că ea va clarifica mai multe aspecte.

Klaus Iohannis: Mi se pare că la Curte s-a judecat cu calm şi sper ca această decizie să fie una care clarifică şi înlesneşte parcursul justiţiei în România. Întotdeauna când o legislaţie este neclară sau uşor interpretabilă apar situaţii în care unii sau alţii pot fi, iarăşi, acuzaţi de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislaţia, care nu este foarte, foarte clară, se corectează şi se înlocuieşte cu una care este foarte clară, cred că se face un lucru în esenţă bun pentru sistem.


Etichete excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciucurtea constitutionalaValer DorneanuPetre LăzăroiuKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live