Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

30 Octombrie 2019
Vizualizari: 203
Comentează add

Examenul de Rezidenţiat se va putea organiza pe 8 decembrie. Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu unanimitate legea necesară, care este camera decizională.

Examenul de Rezidenţiat se va putea organiza pe 8 decembrie

florin-lepadatu

 Foto Agerpres

Examenul de Rezidenţiat se va putea organiza pe 8 decembrie.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu unanimitate legea necesară, care este camera decizională.

Au fost făcute însă anumite modificări faţă de forma adoptată de Senat.

La acestea se referă Iulia Gherman: "Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cu unanimitate de voturi mai multe modificări la proiectul privind organizarea Rezidenţiatului, fiind astfel posibilă după promulgare susţinerea acestui examen pe 8 decembrie.

Potrivit documentului legislativ, Examenul de Rezidenţiat se va desfăşura pe baza unui concurs naţional, iar metodologia privind organizarea va fi aprobată doar prin ordin al ministrului sănătăţii.

Faţă de forma agreată de Senat, la Camera Deputaţilor a fost eliminată obligativitatea ca de anul viitor Examenul de Rezidenţiat să poată fi susţinut în termen de maximum 3 ani de la data programului de pregătire.

Pentru cei care trec de Rezidenţiat, dar nu reuşesc să promoveze examenul de specialitate există posibilitatea angajării în unităţile sanitare care au deficit de personal, potrivit proiectului de lege.

Deputatul PNL, Antoneta Ioniţă, prezintă şi o altă modificare adusă actului normativ: "A fost o muncă în echipă, s-a lucrat pe text şi s-au găsit soluţii, mai ales că, faţă de textul ieşit de la Senat, s-au făcut câteva modificări destul de importante, una dintre ele constituind-o, de fapt, cifra de şcolarizare să fie cel puţin egală cu numărul de absolvenţi ai facultăţilor de medicină generală, farmacie şi medicină dentară."

Social-democraţii au cerut ca în viitor metodologia să aibă la bază şi semnătura ministrului educaţiei.

Camelia Gavrilă, deputat PSD: "Parlamentarii PSD au susţinut şi au iniţiat acest demers extrem de important pentru generaţia actuală încercând să rezolvăm o criză politică doar pentru 2019.

Este în regulă să găsim această modalitate, întrucât organizarea unui examen de Rezidenţiat, o formă de pregătire postuniversitară, nu poate fi decuplată de responsabilităţile Ministerului Educaţiei." 

Proiectul de lege va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării."


Etichete Elevistudenţiexamen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live