Acum la Radio România Actualităţi: ŞTIRI * Meteo * Sport Video NewsVideo News PodcastPodcast Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
newsletter Abonează-te
Breaking News

Newsletter (selectati cel putin o optiune):
10:00
16:00
21:00

Ploieşti

102,2 FM

Târgovişte

102,2 FM

București

105,3 FM

Bacău

98,8 FM

Constanța

102,7 FM

Tulcea

99,4 FM

Slobozia

96,3 FM

Galați

106,4 FM

Focșani

102,5 FM

Buzău

107 FM

Iași

101,1 FM

Botoșani

106 FM

Suceava

99,6 FM

Maramureș-Oaș

89,4 FM

Văratec

91,2 FM

Bistrița

103,9 FM

Satu-Mare

104,1 FM

Oradea

104,1 FM

Cluj

88,8 FM

Arad

103,8 FM

Timișoara

106,4 FM

Reșița

102,5 FM

Turnu-Severin

91,4 FM

Turnu-Măgurele

105,1 FM

Craiova

88,7 FM

Râmnicu-Vâlcea

103,4 FM

Alexandria

91,8 FM

Brașov

102,5 FM

Târgu Mureș

93,6 FM

Harghita

103,4 FM

Piteşti

103,4 FM

Sibiu

101,8 FM

Zalău

88,1 FM

Deva

103,4 FM

Oltenița

91,1 FM

Târgu Jiu

92,9 FM

Giurgiu

105,3 FM


Aveţi dificultăţi în recepţia postului nostru de radio? Scrieţi-ne aici!
Curs Valutar
EUR4.4242 Lei
GBP6.0785 Lei
USD4.0876 Lei
AUR157.418 Lei

Examen de titularizare pentru posturi de educatori, învăţători şi profesori

19 Iulie 2009
Comentează add

de Paul Poteraşi

În medie, peste cinci candidaţi la titularizare au concurat, anul acesta, pentru un loc din cele peste 13.000 de posturi disponibile.

paul-poterasi

Realizator: Victor Caraculacu - În medie, peste cinci candidaţi la titularizare au concurat, anul acesta, pentru un loc din cele peste 13.000 de posturi disponibile, cele mai multe fiind de educatori, învăţători şi profesori de Limba şi Literatura Română. Rezultatele se vor afişa peste două zile. Problemele au apărut, însă, şi în acest an.

Presiunea celor peste 100.000 de absolvenţi ai Universităţii "Spiru Haret" cu diplome de absolvire nerecunoscute s-a simţit şi cu ocazia susţinerii concursului de titularizare a profesorilor din judeţele Vaslui, Neamţ, Hunedoara, Mureş şi Vrancea. Candidaţii proveniţi de la această universitate privată au presat autorităţile să le fie permis accesul şi susţinerea concursului de titularizare, pe motiv că dosarele lor fuseseră primite la înscriere.

Reporter, George Popescu: În unele cazuri, inspectoratele şcolare au interpretat diferit legea, cum este în judeţul Vrancea, unde candidaţii au făcut plângere la poliţie şi DNA, pentru obstrucţionare. În alte locuri, candidaţilor de la "Spiru Haret" li s-a permis susţinerea concursului de titularizare, dar, în prealabil, au dat o declaraţie pe propria răspundere că actele prezentate sunt valide, din punct de vedere legal.

Dumitru Matei, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş: Am avut şi avem şi noi 31 de absolvenţi ai acestei facultăţi, dar problema este o problemă naţională. Ei au avut dosar, au fost înscrişi în această competiţie, dosarele le-au fost validate, ei au la dosar adeverinţe că au susţinut licenţa, e un drept câştigat, în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Nu i-am putut elimina din examen. Au susţinut proba de examen, urmând, la nivel naţional, /.../ să decidă în acest sens.

Reporter: Ministerul Educaţiei se apără, spunând că demersurile sale sunt de partea legii şi că nu concepe să acorde clemenţă, acolo unde aceasta nu trebuie să se găsească. Un examen de titularizare are câteva puncte de exigenţă profesională, iar câştigătorul unui astfel de concurs este persoana creditată să-i înveţe şi să-i educe pe ceilalţi.

Doina Pană, secretar de stat: Dacă suntem într-o ţară de drept, unde respectăm legile, pentru că, prin hotărârile de guvern, care au apărut până acum, nu figurează acele specializări ca fiind acreditate sau autorizate, nu aveau dreptul să participe. Nu vorbim de a practica învăţământul un an de zile, pentru că, din nefericire, mai e o situaţie cu necalificaţi - puţini, dar mai avem -, ci vorbim de o titularizare. Deci, aceşti oameni, în momentul în care se titularizează, sunt stâlpii acelei şcoli, în condiţii normale, până la pensie. Şi atunci, staţi, că n-am respecta legea, în momentul în care le-am permite să participe la aceste concursuri.

Reporter: Absolvenţii de la "Spiru Haret", cât şi ceilalţi, de la alte şcoli superioare neacreditate, speră, ca şi în anii trecuţi, să se ajungă la un compromis, adică, să li se recunoască, într-un târziu, competenţele. De ce este greu de acceptat o astfel de situaţie, ne explică secretarul de stat Doina Pană:

Doina Pană: Şi ce s-a întâmplat în anii trecuţi este doar provizoriu, pentru că urmează un alt filtru care, oricum, dacă nu li se acreditează specializările, n-o să-i ajute cu nimic, urmează definitivatul. Chiar dacă eşti titular în învăţământ, dacă nu susţii definitivatul, îţi pierzi titularizarea, nu ai dreptul să lucrezi în învăţământ. Şi atunci, aceşti oameni, chiar dacă au reuşit să treacă de examenul de titularizare în anii anteriori, în momentul în care vor merge la o anumită universitate pentru susţinerea definitivatului, vor fi respinşi.

Reporter: Vă reamintim că doamna ministru Ecaterina Andronescu a declarat, la Radio România Actualitaţi, că până vineri va înainta un proiect de ordonanţă de guvern, pentru ca absolvenţii facultăţilor în cauză să mai susţină un examen la o instituţie de stat, pentru omologarea diplomei.


Taguri: titularizare,profesor,invatator,educator,

Comentarii:

geo, 13 Februarie 2010add

ce se mai aude de titularizare pe anul 2010

Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.
 • Acum
 • Urmează
12:00:00: ŞTIRI * Meteo * Sport
(vezi programul complet)
13:00:00: RADIOJURNAL * Meteo * Sport
(vezi programul complet)
Azi la România Actualităţi

Matinal

Reglementări noi pentru produsele în pragul expirării

reglementari-noi-pentru-produsele-in-pragul-expirarii

Am discutat la Apel Matinal despre noile norme cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Marius Dunca.

Detalii | Mai multe articole

Prietenii de la 10

Cum să acceptăm mai ușor bătrânețea

cum-sa-acceptam-mai-usor-batranetea

Bătrânețea are nu doar dejavantaje dar și multe avantaje care merită descoperite.

Detalii | Mai multe articole

Obiectiv, România

Noi piese adăugate tezaurului istoric al României

noi-piese-adaugate-tezaurului-istoric-al-romaniei

Autorităţile judiciare belgiene au restituit autorităţilor române trei monede dacice din aur de tip Koson, cu o valoare excepţională.

Detalii | Mai multe articole
X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live