Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

10 Iunie 2019
Vizualizari: 545
Comentează add

În Republica Moldova, situaţia se menţine confuză după ce preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar ţara are două guverne

Evoluţiile politice de la Chişinău

natalia-zaharescu-radio-chisinau

 

Noul guvern condus de Maia Sandu se va întruni astăzi, în prima sa şedinţă care se va desfăşura la sediul legislativului şi la care se vor anunţa noi demiteri, după ce vineri, majoritatea parlamentară formată din Blocul ACUM şi PSRM a votat pentru demiterea şefului serviciului de informaţii şi securitate şi al Centrului Naţional anticorupţie.

Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, care nu recunoaşte guvernul condus de Maia Sandu, şi-a scos ieri, susţinătorii în stradă, iar ulterior i-a rugat să păzească instituţiile statului. Formaţiunea face referire la hotărârile Curţii Constituţionale care au invalidat deciziile majorităţii parlamentare formate din deputaţii Blocului ACUM şi cei socialişti.

Pe de altă parte, mai mulţi jurişti, inclusiv foşti judecători constituţionali, afirmă că  magistraţii Curţii au interpretat eronat termenul de trei luni de la care preşedintele ţării poate dizolva parlamentul şi l-au echivalat cu 90 de zile.

Ieri, de la prima oră Curtea Constituţională a luat mai multe hotărâri în regim de urgenţă, inclusiv privind suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exerciţiu Pavel Filip şi dizolvarea actualului legislativ. Ulterior, Pavel Filip a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

Prim-ministrul ales, Maia Sandu, a acuzat Partidul Democrat de blocarea instituţiilor publice şi le-a adresat mesaje funcţionarilor publici şi angajaţilor instituţiilor de forţă şi a cerut să asigure transferul paşnic de putere. 


Etichete ChişinăuMaia SanduACUMVlad PlahotniucPavel FilipIgor Dodon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live