Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

10 Aprilie 2017
Vizualizari: 731
Comentează add

Dezbatere pe tema situaţiei economice a ţării la Camera Deputaţilor, la Ora Guvernului, în prezenţa ministrului finanţelor, Viorel Ştefan.

”Evoluţie foarte bună” a încasărilor din impozitul pe venit

angela-matei

Camera deputaţilor. Foto: RADOR.

Situaţia economică a ţării pe primele trei luni ale acestui an a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora Guvernului.

Invitat a fost ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, iar solicitarea a venit din partea PNL, care a dorit să afle dacă sunt bani pentru promisiunile făcute de PSD în campania electorală, inclusiv pentru majorările salariale anunţate.

Liberalii susţin că încasările pe primele trei luni sunt mai mici comparativ cu perioada similară din 2016 şi sub nivelul anunţat prin Legea bugetului de stat. PNL a solicitat chiar demisia ministrului finanţelor, enumerând printre motive tăierea investiţiilor publice şi slaba colectare.

Bogdan Huţucă, deputat PNL: V-am chemat în această şedinţă să vă avertizăm că, după primele trei luni de guvernare, economia românească este deja proptită în gard. Şi asta, înainte ca guvernul să apuce să onoreze beneficiile sociale promise. Nu numai partea de venituri este deteriorată. În urma guvernării, şi partea de cheltuieli este profund deformată. Ca urmare a politicilor incoerente pe primele trei luni ale anului, am ajuns în situaţia total nedorită ca trei categorii de cheltuieli, vorbim de personal, bunuri şi servicii şi asistenţă socială, să deţină 85,31% din total cheltuieli.

Ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, a apreciat în schimb ca incorecte afirmaţiile opoziţiei, arătând că cifrele de afaceri pe primele luni se înscriu în obiectivul asumat de creştere economică, de 5,2%. S-au înregistrat peste 44.000 de noi locuri de muncă şi o îmbunătăţire a gradului de încredere în economie, spune ministrul finanţelor.

Viorel Ştefan: Estimările bugetare pe primul trimestru al anului 2017 indică un excedent al soldului bugetului general consolidat la nivel de 0,2% din PIB de această dată, aproximativ 1,5 miliarde de lei, în condiţiile în care s-au plătit subvenţii de la buget în special pentru sprijinirea producătorilor agricoli cu 1 miliard de lei mai mult faţă de trimestrul 1 al anului trecut. În acelaşi timp, se constată o evoluţie foarte bună a veniturilor din impozit pe venit şi contribuţii sociale, ca urmare a dinamicii ridicate a masei salariale din economie, o îmbunătăţire a încasărilor în luna martie pe zona de TVA şi active, precum şi reduceri ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile de aproximativ 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Răspunzând întrebărilor, Viorel Ştefan a precizat că nu există motive pentru semnarea unui nou acord cu FMI.


Etichete Dezbateretema situaţiei economice a ţăriiCamera Deputaţilorministrul finanţelorViorel Ştefan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live