Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

8 Mai 2014
Vizualizari: 1392
Comentează add

Evoluţia inflaţiei în România a intrat pe un făgaş normal, consideră guvernatorul BNR, după ce Banca centrală a revizuit în scădere prognoza pentru sfârşitul acestui an.

Evoluţia inflaţiei pentru 2014, "în scădere de la 3,5 la 3,3%"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Arhivă.

Evoluţia inflaţiei în România a intrat pe un făgaş normal, consideră guvernatorul BNR, după ce Banca centrală a revizuit în scădere prognoza pentru sfârşitul acestui an şi a identificat semnale puternice că lucrurile ar putea să sta chiar mai bine decât se estimează la acest moment.

Scăderile de preţuri înregistrate în primele trei luni ale acestui an sunt unul dintre aceşti indicatori, a explicat, astăzi, Mugur Isărescu, la prezentarea evoluţiei inflaţiei pentru primul trimestru.

Evoluţii mai favorabile s-au consemnat pe toate palierele factorilor ce determină inflaţia, a precizat guvernatorul BNR.

El a explicat că valorile situate în jur de 1% în privinţa creşterii preţurilor de consum s-au datorat şi recoltei abundente de anul trecut, raportată la un agricol slab, în 2012, dar şi scăderii Taxei pe Valoare Adăugată de la 24 la 9%, la produsele de panificaţie.

Mugur Isărescu a explicat şi de ce banca centrală şi-a îmbunătăţit prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an, de la 3,5 la 3,3 procente. 

"Tendiţa generală arată o calmare pe toate fronturile a inflaţiei României. În trimestrul I al acestui an avem o evoluţie a preţurilor de consum care a rămas aproape la 1% toate cele trei luni - ianuarie, februarie şi martie. Preţurile la legume şi fructe au continuat să scadă. Nu avem probleme în ceea ce priveşte piaţa muncii, cu alte cuvinte, salariile cresc, dar sunt în corelaţie cu productivitatea. Bineînţeles este vorba şi de anul agricol: nu arată deloc rău, situaţia din agricultură, acum. Dar ştiţi cum este: toamna se numără bobocii" a mai spus Mugur Isărescu.

Unul dintre factorii majori care a contribuit la reducerea inflaţiei în trimestrul I 2014 s-a datorat efectului dat de disiparea efectului statistic generat de majorarea semnificativă a tarifului energiei, care a avut loc la începutul lui 2013.

Mugur Isărerscu a mai adăugat că şi deficitul de cerere internă a contribuit la o inflaţie relativ scăzută în primele trei luni ale acestui an, dar se constată, ca un element îmbucurător, faptul că acest deficit de cerere începe să se atenueze.
 


Etichete inflaţieBNRguvernatorMugur IsărescuTVApâineagricultură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live