Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA MINUT - continuare Marţi, 20 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

5 Aprilie 2012
Vizualizari: 3321
Comentează add

Invitat la Radio România Actualităţi, premierul Ungureanu a declarat că proiectul privind exploatarea gazelor de şist este în formă incipientă, în prezent fiind vorba numai de "zăcăminte prezumate".

Eventuala exploatare a gazelor de şist "ar necesita noi avize" Eventuala exploatare a gazelor de şist "ar necesita noi avize" - Conține audio

cristina-ghioca

Premierul român, Mihai Răzvan Ungureanu. Foto: Alexandru Dolea.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la Radio România Actualităţi că în prezent discuţiile despre exploatarea gazelor de şist sunt "la nivel de speculaţii".

 "În relaţia cu Chevronul totul este într-o formă incipientă. Când va începe faza de exploatare, atunci vom vorbi de toate procedurile, între care şi cele de mediu", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu. 

El a insistat asupra faptului că în Monitorul Oficial există un acord petrolier cu Chevron, nu unul de exploatare a gazelor.

"Toate se numesc acorduri petroliere, pentru că gazele pot acompania sau nu resursele de petrol."

"Abia când vorbim de exploatare e nevoie de avize de mediu. Deocamdată vorbim de zăcăminte prezumate", a spus premierul.

Audio: Premierul Mihai Răzvan Ungureanu este întrebat dacă este îngrijorat de protestele de la Bârlad care fac referire la pericolele pe care le-ar putea presupune exploatarea gazelor de şist.

Premierul a menţionat că acordurile petroliere se clasifică printr-o lege, Legea petrolului din 2004.

"Dacă există voinţa de ambele părţi ca acordul să fie declasificat, el poate fi declasificat. Dacă nu există voinţa ambelor părţi sau a uneia dintre părţi, nu poate fi declasificat."

"Acordul se clasifică prin legea petrolului şi se declasifică prin voinţa părţilor", a explicat în interviu Mihai Răzvan Ungureanu.

El a fost criticat de către şefii partidelor de opoziţie pentru că guvernul nu ar fi arătat suficientă transparenţă privind condiţiile în care "sunt cedate resursele energetice ale României". 

Metodă controversată de exploatare a gazelor de şist

Chevron a anunţat recent că va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui, iar în judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 ar viza, potrivit companiei, realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul american va decide dacă va fora o sondă de explorare standard.

Anunţul Chevron vine după ce guvernul a aprobat acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare cu firma americană pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, avizul fiind emis după întâlnirea premierului cu grupul american.

Exploatarea gazelor de şist se realizează printr-o metodă controversată, în unele state europene, printre care şi Franţa, metoda fiind interzisă prin lege.

În SUA însă metoda de extracţie este foarte răspândită, gazele de şist acoperind aproape un sfert din consumul de gaze. 

Cei care critică tehnologia de extracţie afirmă că există riscul producerii unor cutremure iar pânza freatică poate fi poluată.

Un alt punct slab al metodei de extracţie ar fi, potrivit ecologiştilor, consumarea unor cantităţi mari de apă.

În România au fost proteste faţă de exploatarea gazelor de şist în Bucureşti şi în Bârlad, oraş aflat într-una din zonele vizate de explorarea gazelor.

Compania Cupru Min, "complet neprofitabilă"

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la Radio România Actualităţi că privatizarea Cupru Min s-a făcut "printr-o licitaţie deschisă, absolut transparentă", cu licenţă până în 2019.

Potrivit acestuia, statul a scos la vânzare o companie "complet neprofitabilă", care nu aducea profit " nici în regimul comunist".

Mihai Răzvan Ungureanu a explicat că România nu ar fi avut nici capacitatea, nici tehnologia necesară pentru o asemenea exploatare.

Un alt impediment ar fi fost, în opinia premierului, deficitul bugetar.

"Presupunând că am fi făcut o investiţie enormă, am fi creat un deficit enorm, pentru că banii pentru investiţii ar fi trebuit luaţi de undeva", a spus premierul.

Mihai Răzvan Ungureanu a explicat că în prezent, există doar un contract de privatizare, urmând ca planul de business să fie alcătuit ulterior.

Foto: Zăcăminte de gaze de şist în România.

Foto: Situaţia rezervelor de gaze de şist la nivel mondial.


Etichete gaze şistacord petrolierexploatareCupru MinpremierMihai Răzvan UngureanuChevron

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live