Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria

7 Iunie 2019
Vizualizari: 655
Comentează add

Ministerul ungar de externe cere explicaţii cu privire la evenimentele de la cimitirul din Valea Uzului.

Evenimente Valea Uzului: MAE ungar cere explicații

emil-groza-corespondent-rra-in-ungaria

Reprezentantii organizatiilor romanesti care au venit la cimitirul de la Valea Uzului sa comemoreze eroii romani.(6.6.2019) Foto: Agerpres.

Ministerul ungar de externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca, pentru explicaţii cu privire la evenimentele de ieri de la cimitirul din Valea Uzului.

Câteva sute de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna au încercat să împiedice aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti să intre în cimitir, iar iniţial au apărut informaţii că s-ar fi produs violenţe, lucru negat de Jandarmeria română, care a precizat că nu au existat violenţe nici între participanţi şi nici între aceştia şi forţele de ordine.

Ministerul ungar de externe a informat şi că a transmis o notă de protest guvernului român, după cum transmite corespondentul nostru, Emil Groza:


Reporter: Secretarul de stat Tamás Menczer a precizat că este revoltător și inacceptabil ceea ce s-a întâmplat ieri la Valea Uzului și că toți pot să își amintească de cei decedați, dar nu într-un astfel de mod.

Ministerul ungar de Externe a informat totodată că a fost predată o notă de protest guvernului român prin care se cere, între altele, efectuarea de ample verificări în acest caz și respectarea angajamentelor internaționale.

Pe de altă parte, vicepremierul Zsolt Semjen a postat pe pagina sa de socializare o înregistrare video cu evenimentele de ieri de la Valea Uzului și a precizat că, în cazul în care politica românească nu a dorit să împiedice ceea ce el a numit a fi o 'barbarie', atunci este vorba despre un scandal moral, iar dacă nu a putut, atunci este vorba despre un faliment al administrației publice.

Evenimentele de ieri din Valea Uzului

Reprezentanţii organizaţiilor româneşti care au venit ieri la cimitirul de la Valea Uzului să comemoreze eroii români au încercat să forţeze intrarea în cimitir şi s-au îmbrâncit cu jandarmii prezenţi la faţa locului.

Cimitirul era închis cu lacăt şi un lanţ. Aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul.

În cele din urmă mai mulţi cetăţeni au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces. Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări. 

  
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.


Etichete valea uzuluimaeungariaromaniacimitirharghitacovasnaambasadormarius lazurca

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live