Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

15 Ianuarie 2022
Vizualizari: 94
Comentează add

Cele mai importante instituții au pregătit momente dedicate poetului național Mihai Eminescu și creației sale.

Evenimente de Ziua Culturii Naţionale

gina-poenaru-botosani

  Foto: Radio România Cultural.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită astăzi în toată țara. Cele mai importante instituții au pregătit momente dedicate poetului național Mihai Eminescu și creației sale.

În Capitală, pe prima scenă a țării, Teatrul Național "I.L. Caragiale", Opera Națională București și Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Chișinău au pregătit un spectacol care va începe la ora 19:00. Ziua Culturii Naționale este celebrată și de Filarmonica "George Enescu" printr-un concert extraordinar care va fi susținut în Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 18:30.

O agendă bogată de evenimente a fost pregătită și la Botoșani, locul unde în urmă cu 172 de ani s-a născut Mihai Eminescu.

În această dimineață vor fi acordate titlurile de cetățean de onoare al municipiului Botoșani poeţilor laureaţi la ediţiile 30 şi 31 ale Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ - Opera Omnia, pe anii 2020 şi 2021.

Pentru ediția din acest an au fost făcute 26 de propuneri, iar laureatul va fi anunțat puțin după ora 9:30.

Evenimentul va fi urmat de depuneri de jerbe de flori și coroane la statuia poetului Mihai Eminescu din curtea Bisericii Uspenia și un Te Deum. Premiul "Mihai Eminescu" Opus Primum pentru debut, pentru care au fost făcute cinci nominalizări, va fi decernat la orele prânzului, la Ipotești. Aici vor avea loc evenimente religioase, dar și culturale, conferințe, mese rotunde, recitaluri, expoziții de grafică și, extrem de important, lansarea proiectului de digitizare a edițiilor Eminescu, realizat de Biblioteca Universitară Centrală "Mihai Eminescu" din Iași și memorialul Ipotești.

Recitaluri, expoziții și conferințe sunt organizate pe tot parcursul zilei, de toate instituțiile de cultură din Botoșani. Ziua se va încheia cu spectacolul "Același altfel Eminescu", în care, de la ora 18:00, actorii Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani readuc în actualitate publicistica marelui poet.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată în 15 ianuarie 2011, după ce în toamna anului 2010 Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale.


Etichete Ziua Culturii NaționaleMihai EminescuTeatrul Național "I.L. Caragiale"Opera Națională BucureștiTeatrul Național "Mihai Eminescu" din Chișinău(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live