Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Evaluarea implicaţiilor Acordului de mediu adoptat la Paris

Evaluarea arată următorii paşi în acest proces şi modul în care Acordul de la Paris va fi implementat în Uniunea Europeană şi îndeamnă la semnarea cât mai rapidă a acestui act.

Evaluarea implicaţiilor Acordului de mediu adoptat la Paris

Articol de Gabriela Tătărău, 03 Martie 2016, 10:53

Comisia Europeană a prezentat, astăzi, o evaluare a implicaţiilor Acordului de mediu adoptat la Paris în decembrie 2015 şi a îndemnat la semnarea şi ratificarea acestuia cât mai rapidă.

Evaluarea arată următorii paşi în acest proces şi modul în care Acordul de la Paris va fi implementat în Uniunea Europeană şi îndeamnă la semnarea cât mai rapidă a acestui act.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, a subliniat că Acordul de la Paris este un semnal clar că lumea se îndreaptă spre tranziţia la o energie globală curată.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Uniunea Europeană vrea să păstreze avantajul primului jucător, mai ales în domeniile energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Prin strategia Uniunii Energetice se va crea un mediu care va permite investitorilor şi oamenilor de afaceri să cântărească atent aceste noi oportunităţi şi, în consecinţă, să fie capabili să genereze noi locuri de muncă şi creştere economică.

Maroš Šefčovič a afirmat că această strategie va avea efecte deosebite şi asupra oraşelor, pentru că zonele urbane sunt cele în care se va produce o mare parte din această tranziţie.

La rândul său, Comisarul European pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie, Miguel Arias Cańete, a arătat că pentru Uniunea Europeană punerea în practică a Acordului de la Paris însemnă completarea, fără întârziere, a cadrului depolitici privind clima şi energia pentru 2030, prin semnarea şi ratificarea cât mai rapidă a acestei înţelegeri, ca şi prin păstrarea poziţiei de lider, pe care Europa o are acum în tranziţia globală spre un viitor mai puţin poluat.

În evaluarea prezentată astăzi se subliniază că Acordul de la Paris este prima înţelegere multilaterală asupra schimbărilor climatice, care acoperă aproape toate emisiile poluante din lume. Ratificarea cât mai rapidă a acestui document va oferi siguranţa legală că acordul va începe să funcţioneze. Evaluarea de astăzi însoţeşte o propunere de decizie a Consiliului privind semnarea acordului de la Paris în numele Uniunii Europene.

Amintim că la Paris, în decembrie, 195 de ţări au convenit asupra unor noi ţinte obligatorii în domeniul schimbărilor climatice, pentru limitarea încălzirii globale la cel mult 2°C peste nivelul pre-industrial.