Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA NOASTRA Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Costin Grigore

4 August 2015
Vizualizari: 547
Comentează add

Parisul şi Londra fac front comun pentru a pune capăt crizei imigranţilor de la Eurotunel,

Eurotunel, noua zonă de presiune a crizei refugiaților Eurotunel, noua zonă de presiune a crizei refugiaților - Conține audio

costin-grigore

Parisul şi Londra fac front comun pentru a pune capăt crizei imigranţilor de la Eurotunel, în timp ce Comisia europeană pregăteşte un plan de răspuns pentru astfel de situaţii de urgenţă.

Intrarea în tunelul de sub Canalul Manecii din nordul Franţei, este pentru Uniunea Europeană noua zonă de presiune a crizei refugiatilor.

Tunelul, are 50 km, începe langă Calais şi se termină la Folkestone, în sud-estul Angliei. La adăpostul noptii, numai in ultima perioadă mii de refugiati au sarit gardurile de protectie ca sa urce illegal în trenuri sau camioane.

Audio: Agenda europeană. Euranet Plus:

De la începutul lui iunie mai puţin de 200 au reuşit sa ajungă pe tărmul britanic, iar pentru 10 călatoria a fost mortală. Tentaţia se pare că depăşeste însă riscurile.

Sunt atraşi de conditiile mai bune oferite de Londra solicitantilor de azil comparativ cu Franta. Zona Calais era de mult timp un loc de întâlnire pentru imigranți.

Numai ca acum numărul lor a crescut spectaculos.

Nu provin din randul celor peste 30 de mii de refugiaţi care vor fi mutaţi din Italia si Grecia in alte state europene, conform deciziei luate la ultima reuniune a miniştrilor de interne europeni.

Cel mai adesea sunt aduşi de reţelele de traficanţi de persoane. Şi in timp ce numărul extracomunitarilor creşte, sporeşte şi exasperarea în rândul localnicilor .

Probleme sunt şi în Marea Britanie, mai ales pentru că situaţia de la Calais scade veniturile comerciantilor si transportatorilor. Controalele suplimentare inseamna blocarea traficului prin tunel şi cozi kilometrice.

În fata tuturor acestor provocari Parisul şi Londra au decis sa vină cu un raspuns comun şi să facă din rezolvarea crizei o prioritate absolută.

Mai mult de zece milioane de euro au fost alocati de urgenţă pentru sporirea securităţii la Eurotunel.

Construirea de noi bariere, întărirea forțelor de ordine este un alt semnal transmis reţelelor de traficanti de refugiaţi. Iar la nivelul Uniunii Europene Comisia pregateste un nou sistem care sa raspunda unor astfel de situaţii de urgenţa viitoare.

Solidaritatea este cuvantul cheie, spune comisarul pentru Migratie Dimitris Avramopulos.

"De aceea Comisia va prezenta în a doua parte a acestui an o propunere pentru un sistem fix de urgenţe, pentru a putea face faţă situaţiilor de urgenţă din viitor. Solidaritatea este unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene.

Este un angajament moral şi legal să te asiguri/să ai garanţia că statele membre se sprijină unul pe altul în perioade critice".

Dincolo însă de aceste planuri , Comisia Europeană ştie că orice răspuns pe termen lung la presiunile imigrației se bazează pe reducerea numărului de persoane care părăsesc Africa pentru a ajunge în Europa.

De aceea Uniunea este principalul donator mondial pentru statele sărace. Incă 6 milioane de euro au fost acordaţi ieri doar pentru a ajuta refugiaţii din Libia. 


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUEBruxellescriza imigrantilorEurotunelFrantaMarea britanierefugiatiCalaisLibiaDimitris Avramopulossolidaritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live