Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurostat: Peste jumătate dintre europeni sunt dependenţi de importuri

Raportul Eurostat mai arată că dependența energetică a Uniunii Europene era mai mare în 2014 decât în 1990, când reprezenta 44,2%.

Eurostat: Peste jumătate dintre europeni sunt dependenţi de importuri

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Februarie 2016, 10:32

Peste jumătate dintre europeni sunt dependenţi de importuri, pentru a-şi asigura energia de care au nevoie – relevă un raport al EUROSTAT, publicat astăzi.

Datele din Raportul Oficiului European de Statistică reflectă realitatea din 2014, însă lucrurile sunt departe de a se fi schimbat în cursul anului trecut.

Astfel, dependența energetică a Uniunii Europene era în 2014 de 53,4%, ceea ce înseamnă că blocul comunitar a trebuit să importe mai mult de jumătate din energia pe care a consumat-o.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Raportul Eurostat mai arată că dependența energetică a Uniunii Europene era mai mare în 2014 decât în 1990, când reprezenta 44,2%.

Dintre statele membre, cele mai puțin dependente de importurile de energie sunt: Estonia (8,9%) şi Danemarca (12,8%). De asemenea, România se clasează pe locul 3, fiind nevoită să importe doar 17% din energia pe care o consumă.

Ţara noastră stă bine şi când se raportează la 1990: atunci importam 34,3 la sută din necesar, iar în mai puţin de 25 de ani am reuşit să ne reducem la jumătate dependenţa energetică.

Nu la fel se pot lăuda ţări precum Malta, Luxemburg sau Cipru, obligate să-şi asigure din import necesarul lor energetic în proporţie de peste 90 la sută, sau Irlanda, Belgia şi Lituania, în jur de 80 la sută.

Dependența Uniunii Europene de importurile de energie, în special de petrol și, mai recent, de gaz, reprezintă baza preocupărilor din sfera politicii Comisiei, legate de securitatea aprovizionării cu energie.

Uniunea Europeană este unul dintre principalii clienţi ai Rusiei. În ultimii ani, însă, disputele Rusiei cu țările prin care trec conductele de gaze au amenințat să perturbe aprovizionarea statelor europene.

Îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării din Rusia au fost accentuate de conflictul din Ucraina, încă nerezolvat.

Există o serie de inițiative, ce vizează construirea de magistrale de gaz, între Europa și vecinii estici și sudici, ocolind Ucraina: Nord Stream (între Rusia și Uniune, prin Marea Baltică), devenită operațională în noiembrie 2011 și gazoductul transadriatic (între Turcia și Italia, pentru gazul din regiunea Mării Caspice).

Pe de altă parte, odată cu reluarea treptată a relaţiilor economice dintre Iran şi Occident, Uniunea speră să îşi mai reducă dependenţa de Rusia şi să cumpere gaze şi din Iran.