Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurostat: Femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii, în UE

Diferenţele de remunerare tind să fie mai mari în sectorul privat decât în cel public, potrivit Eurostat.

Eurostat: Femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii, în UE

Articol de Mihaela Mihai, 09 Martie 2016, 10:34

Femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii, în Uniunea Europeană.

Sunt date oficiale comunicate de Eurostat, biroul de statistică al forului comunitar de Ziua Internaţională a Femeii.

Datele Eurostat arată că la fiecare euro câştigat pe oră de un angajat bărbat în Uniunea Europeană, o femeie primeşte pentru aceeaşi muncă doar 84 de cenţi. Diferenţa de 16% este o medie la nivel comunitar, pentru că decalajul este de mai puţin de 3% în Slovenia şi de 4,5% în Malta, dar trece de 20% în alte state membre precum Slovacia, Germania, Cehia sau Austria. Recordul este deţinut de Estonia unde bărbaţii au salarii cu aproape 30% mai mari decât femeile.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În România, datele Eurostat arată că o femeie câştigă cu 10% mai puţin decât un bărbat angajat pe acelaşi post şi cu aceeaşi pregătire.

Potrivit Eurostat, diferenţele de remunerare tind să fie mai mari în sectorul privat decât în cel public, în toate ţările membre.

Statistica europeană arată în acelaşi timp că nu doar salariile mai mici sunt o problemă pentru angajatele femei.

Pentru că trebuie să aibă grije de copii, femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să lucreze cu jumătate de normă, o situaţie care se regăseşte în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene.

International Women's Day #IWD2016#Eurostat data https://t.co/4nat9BY3xLhttps://t.co/XnHEroZklwpic.twitter.com/0Q4lSa51wC

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) March 8, 2016

Informaţiile obţinute în urmă cu doi ani arată că la nivel comunitar procentul femeilor cu vârste între 25 şi 49 de ani fără nici un copil şi care lucrează part-time este de 20%, în timp ce al bărbaţilor trece cu puţin de 8%. Apariţia unui copil face ca diferenţa să se accentueze.

Sunt cu peste 26% mai multe femei care lucrează cu jumătate de normă decât bărbaţii. Decalajul creşte şi mai mult în cazul în care apar doi copii: este de 34,4%, iar la trei copii sare de 38%.

Datele oficiului european pentru statistică, Eurostat, completează un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii care atrage atenţia că la nivel mondial în ultimii 20 de ani au fost făcute progrese insuficiente pentru a se asigura şase egale la angajare pentru femei şi bărbaţi.

Cea mai mare problemă rămâne calitatea locurilor de muncă oferite femeilor.

În ultimele două decenii, progresul semnificativ făcut de femei în domeniul educaţiei nu s-a tradus într-o ameliorare comparabilă a poziţiei lor la locurile de muncă - afirmă experţii Organizaţiei Internaţioanle a Muncii.