Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alis Georgescu

20 Februarie 2017

Aproape două treimi din cetătenii Uniunii Europene declară că le surâde mai mult ideea de a combina un loc de muncă cu fractiune de normă cu o pensie partială

Europenii vor din ce în ce mai mult să poată să se pensioneze parţial Europenii vor din ce în ce mai mult să poată să se pensioneze parţial - Conține audio

alis-georgescu

 

Aproape două treimi din cetătenii Uniunii Europene declară că le surâde mai mult ideea de a combina un loc de muncă cu fractiune de normă cu o pensie partială decât să se pensioneze definitiv, arata un raport realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă.

Multi oameni nu mai pot sau nu sunt motivati să lucreze până la vârsta legală de pensionare.Numeroase state membre ale Uniunii Europene au pus în aplicare reforme pentru a îmbunătăţi sustenabilitatea propriilor sisteme de pensii.

Cu toate acestea, impactul descurajării pensionării anticipate şi al creşterii vârstei de pensionare asupra vârstei efective de pensionare este limitat, deoarece mulţi oameni nu sunt în stare sau nu sunt motivaţi să lucreze până la vârsta de pensionare.

Reducerea timpului de lucru este o măsură care permite oamenilor să lucreze mai mult timp decât ar fi fost în stare dacă ar fi continuat să lucreze cu normă întreagă.

Cu toate acestea, o barieră în calea reducerii numărului de ore o reprezintă pierderea de venit. Programele de pensionare parţială abordează această barieră prin substituirea unei părţi din pierderea de venit cu o pensie parţială sau alte prestaţii.

Prezentul raport analizează modul în care programele de pensionare parţială pot contribui la sisteme de pensii adecvate şi sustenabile, permiţând oamenilor şi motivându-i să îşi prelungească viaţa profesională.

Acesta prezintă programele de la nivel naţional şi sectorial din UE şi Norvegia, examinează caracteristicile şi evaluează impactul lor asupra prelungirii vieţii profesionale.

AUDIO:

 

Etichete UE,pensionare parţialălocu de muncă,Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live