Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Europenii preferă să meargă în călătorii cu maşina

Potrivit Eurostat, în 2012 rezidenţii din cele 28 de state membre ale Uniunii au făcut în total nu mai puţin de 1,2 miliarde de călătorii.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 28 Iunie 2014, 10:24

85% din călătoriile făcute în 2012 de cetăţenii Uniunii au fost în interiorul graniţelor comunitare, reiese din cele mai noi date de profil publicate vineri de Oficiul European de Statistică.

Potrivit Eurostat, în 2012 rezidenţii din cele 28 de state membre ale Uniunii au făcut în total nu mai puţin de 1,2 miliarde de călătorii .

Aproape jumătate dintre ele au fost vacanţe sau călătorii pentru relaxare, 35% vizite la rude sau prieteni şi în jur de 13% călătorii de afaceri.

În medie, durata lor a fost de 5 nopţi, iar cheltuielile depăşesc 400 de milioane de euro.

Audio: Europenii preferă să meargă în călătorii cu maşina.

Chiar şi aşa însă, datele publicate vineri arată că mai mult de trei din patru călătorii, respectiv 76%, au fost făcute în interiorul graniţelor statului membru şi 85% dintre ele între graniţele spaţiului comunitar.

Date Eurostat privind călătoriile

Pentru majoritatea statelor aşadar, destinaţiile naţionale au fost dominante. Excepţie fac Belgia şi Luxemburg (unde destinaţia preferată de majoritatea turiştilor a fost Franţa), dar şi Malta şi Slovenia, state ai căror turişti au preferat în primul rând destinaţii peste graniţă.

Românii preferă destinațiile autohtone

Românii, spaniolii şi grecii sunt europenii sunt cetăţenii europeni care au preferat în cea mai mare măsură destinaţiile autohtone.

În România, acest procent este de 95%.

La capitolul mijloace de transport, statisticienii scot în evidenţă faptul că europenii preferă să meargă în călătorii cu maşina.

Grafic: Destinațiile călătoriilor rezidenţilor din cele 28 de state membre ale UE pe anul 2012. Sursa: Eurostat.

Apar însă diferenţe mari între statele membre: în vreme ce 38% din români de pildă călătoresc cu maşina, în Slovenia sau Portugalia, procentul depăşeşte 80%.

15% din europeni au ales avionul ca mijloc de transport, 12 procente trenurile şi doar 2% mijloacele de transport pe apă.

Spania, destinația favorită

Datele Eurostat mai arată că în 2012 Spania s-a detaşat ca destinaţie favorită a europenilor, urmată de Germania, Franţa şi de Italia.

Sub 5% dintre europeni au ales să meargă în Asia şi Africa, 3,8 % în America de Nord şi sub două procente în America Centrală şi de Sud.

Oficiul European de Statistică a publicat la începutul anului şi un set de date preliminare, pentru anul 2013.

Astfel, anul trecut România a atras cu peste 5% mulţi turişti străini dar, chiar şi aşa, rămâne mult în urma statelor vecine.