Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. OMUL CU CHITARA Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

20 Aprilie 2018
Vizualizari: 626
Comentează add

Printre cele 16 ţări care vor participa la proiect se numără şi Bulgaria

Europa va investi 1 miliard de euro în crerea unui supercomputer

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

  Foto: en.wikipedia.org

Deficitul de experţi IT în Europa este de 350 mii şi va putea depăşi jumătate de milion în 2020, dacă situaţia nu se va schimba - avertizează comisarul european pentru societate şi economie digitală, Mariya Gabriel. Oficialul european a paricipat la Sofia, la conferinţa intitulată "Conturerea viitorului digital al Europei", unde s-a anunţat lansarea proiectului pentru realizarea unui supercomputer.

Europa va investi 1 miliard de euro în crerea unui supercomputer, Bulgaria se numără printre cele 16 ţări ce vor participa la proiect - a anunţa primul-ministru Boiko Borisov în discursul rostit la inaugurarea conferinţei.

Uniunea Europeană a rămas cu mult în urmă în acest domeniu, ea nu mai figurează printre primele zece puteri din lume. China, Statele Unite ale Americii şi Japonia posedă mai multe supercomputere, nu întâmplător acolo se realizează proiecte în domeniul transporturilor în care omul este înlocuit de inteligenţă artificială. Situaţia se va schimba în următorii 4 ani, Uniunea Europeană va recupera rămânerea în urmă şi va reveni printre primele trei puteri cibernetice mondiale - a spus Borisov.

Computerele de mare putere vor putea contracara atacul hibrid în faţa cărora sistemele acutale sunt neputincioase. Alte domenii de aplicare sunt cele de protecţia datelor personale şi combaterii terorismului.

Comisarul european pentru societate şi economie digitală, Mariya Gabriel, a spus în discursul său că noul supercomputer european va deschide noi posibilităţi în faţa medicinei, securităţii şi transporturilor.

În luna mai va fi lansată o nouă strategie europeană care prevede dezvoltarea inteligenţei artificiale şi securităţii cibernetice. Un rol de frunte în acest procest vor juca Germania şi Franţa.

Conferinta "Conturarea viitorului digital al Europei" a fost organizată de Comisia Europeană şi de Ministerul bulgar al Învăţământului şi Ştiinţei, în cadrul preşedinţiei rotative bulgare a Consiliului Uniunii. 


Etichete supercomputerMariya GabrielITBoiko BorisovConturerea viitorului digital al Europei

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live