Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

24 Iunie 2022
Vizualizari: 375
Comentează add

Europa trebuie să-și diminueze dependența de energia din Rusia

vlad-draghicescu-bonn

  Foto: gazprom.com.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri, 24 iunie, la Bruxelles că Europa trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a diminua dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia.

Germania a avertizat deja că decizia Moscovei de a reduce livrările de gaz ar putea bloca o parte din industria germană în această iarnă. Ministrul economiei, Robert Habeck, a activat ieri nivelul doi de alertă al planului de urgenţă legat de penuria de gaz, care în a treia fază prevede raţionalizări.

Ministrul spune că preşedintele rus Vladimir Putin a declanşat un atac economic prin scăderea aprovizionării şi i-a îndemnat pe germani să înceapă să economisească energie. Preşedintele Agenţiei Federale pentru Reţele, Klaus Müller, a estimat că facturile la gaz s-ar putea tripla.

Klaus Müller afirmă că este posibil ca Rusia să înceteze complet furnizarea de gaze către Germania, prin conducta Nordstream 1. „Am calculat diferite scenarii, iar cele mai multe nu sunt frumoase. Fie nu va fi suficient gaz la sfârșitul iernii, ori, și mai grav, el va lipsi încă din toamnă sau iarnă”, a spus Müller.

Joi, guvernul de la Berlin a activat al doilea nivel din planul pentru gaz, cel de alertă, după ce Rusia și-a redus semnificativ livrările de gaze pentru Germania. Nu este clar dacă și când va trebui să fie emis și nivelul de urgență, al treilea, și cel mai grav din planul pentru gaz.

Ministrul economiei, Robert Habeck, a avertizat asupra unei ierni aspre. „Am ajuns într-o situație în care Germania nu a fost niciodată. Și dacă livrările rusești ar rămâne la fel de scăzute ca acum, ne îndreptăm spre o penurie de gaz. Va exista cu siguranță o strâmtorare la iarnă”, a spus ministrul, care are și rang de vicecancelar.

El a subliniat că o cantitate insuficiență de gaz va duce la debranșarea anumitor sectoare industriale. „Rezultatul ar fi că firmele trebui să-și oprească producția, să își concedieze muncitorii, lanțuri de aprovizionare s-ar prăbuși, iar oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile de încălzire, ar deveni mai săraci, iar frustrarea ar eroda țara”, a spus textual Habeck.


Etichete Rusiagermaniagazeenergie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live