Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Europa "trebuie să ia toate măsurile pentru a păstra spațiul Schengen"

Buna funcţionare a spațiului de liberă circulație va fi una dintre prioritățile Olandei în cele şase luni petrecute de la 1 ianuarie la cârma UE.

Articol de Mihaela Mihai, 28 Noiembrie 2015, 11:40

Europa trebuie să ia toate măsurile pentru a păstra spațiul Schengen, de liberă circulaţie, spune ministrul de externe al Olandei, Bert Koenders.

Țara sa se pregăteşte să preia de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Buna funcţionare a spațiului de liberă circulație va fi una dintre prioritățile Olandei în cele şase luni petrecute de la 1 ianuarie la cârma Uniunii, a dat asigurări şeful diplomaţiei olandeze în contextul în care Europa se confruntă cu o criză a refugiaţilor și caută să își coordoneze reacția după atentatele de la Paris.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

„Există tensiuni în cadrul Schengen și cred că că una dintre principalele noastre misiuni este de a ne asigura că acest spaţiu continuă să funcționeze”, a afirmat pentru France Presse Bert Koenders.

El a făcut această declaraţie prezent fiind la deschiderea unui nou centru de conferinţe la Amsterdam, construit într-o veche cazarmă militară. Aici vor avea loc numeroase reuniuni europene în timpul președinției olandeze.

Bert Koenders a insistat asupra importanței ca Uniunea să își strângă rândurile şi să fie solidară în fața crizelor actuale.

După atacurile de la Paris, de acum două săptămâni, țările membre la Uniunii Europene au decis să întărească „imediat” controalele la frontierele externe, inclusiv pentru cetățenii europeni.

La rândul său, Comisia Europeană va propune „până la sfârșitul anului” a reglementărilor spațiului Schengen, creat în urmă cu 30 de ani.

Spaţiul Schengen cuprinde în prezent 26 de ţări, majoritatea state membre ale Uniunii Europene, nu însă și Bulgaria, România, Croaţia, Cipru, Irlanda şi a Marea Britanie.

Fac parte, în schimb, ţări din afara blocului comunitar, precum Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

În opinia șefului diplomației olandeze, este important ca deciziile luate să fie respectate, indiferent care vor fi acestea.

„Trăim într-o perioadă în care există o mare lipsă de încredere în rândul țărilor europene, iar uneori chiar în instituțiile europene”, a spus ministrul olandez de externe. Bert Koenders a ţinut să puncteze că europenii „nu vor vise federale”, ci o Europă care reușește să treacă cu bine peste propriile probleme.

El mai spus că și Olanda este „preocupată” de securitate, în contextul în care Amsterdamul să pregătește să găzduiască numeroase reuniuni europene şi a dat asigurări vor fi luate toate măsurile necesare pentru buna desfăşurare a tuturor evenimentelor.

Ministrul olandez de externe a mai spus că alte teme asupra cărora Olanda dorește să se concentreze în perioada președinției sale sunt criza refugiaţilot, economia europeană, zona euro, precum și schimbările climatice și securitatea energetică.