Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Europa "tinde să devină un continent mai puţin cultural"

Potrivit unui Eurobarometru realizat în toate statele membre ale forului comunitar, tot mai puţini europeni se angajează în activităţi culturale, ca artişti sau simpli spectatori.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 06 Noiembrie 2013, 12:17

Europa tinde să devină un continent mai puţin cultural, este concluzia unui Eurobarometru realizat în toate statele membre ale forului comunitar.

Sondajul a fost realizat anul trecut şi a vizat accesul şi participarea la activităţi culturale ale europenilor.

Deşi există diferenţe marcante între statele membre, în general, tot mai puţini europeni se angajează în activităţi culturale, ca artişti sau simpli spectatori.

Doar 38 la sută au luat activ parte la o activitate culturală, cum ar fi muzica, dansul sau fotografia.

Audio: Europa "tinde să devină un continent mai puţin cultural".

Declinul este evident în toate sectoarele, cu excepţia cinematografului. 52 la sută dintre europeni spun că au fost la film, în ultimul an .

Principalele motive invocate pentru a nu lua parte la activităţi culturale sunt lipsa de timp ( 44 la sută spun că nu au când să citească o carte ), lipsa de interes ( 50 la sută indică această cauză în cazul baletului sau Operei ) sau lipsa de bani (pentru a merge la un concert – 25 la sută ).

Eurobarometru - participarea la activităţi culturale a europenilor

Studiul mai arată că mai mult de jumătate dintre europeni folosesc internetul în scopuri culturale, o treime dintre ei fac acest lucru cel puţin o dată pe săptămână.

Cea mai comună formă de participare rămâne urmărirea unui program cultural la televizor sau radio (72 la sută dintre europeni au făcut acest lucru cel puţin o dată în ultimele 12 luni).

Activităţile culturale, fie că este vorba de cititul unei cărţi sau vizita la un muzeu, se bucură de o participare mai mare în ţările nordice: Suedia ( 43 %), Danemarca ( 36 % ) şi Olanda ( 34 % ).

La polul opus se situează Grecia, afectată puternic de criza economică ( doar 5 la sută ), Portugalia şi Cipru (6 la sută ), România şi Ungaria (7 la sută ), şi Italia ( 8 la sută ).

Cultura este o sursă de împlinire personală, creativitate, spune Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, multilingvism şi tineret.

În opinia ei, sondajul arată că autorităţile din statele membre trebuie să regândească modul în care susţin cultura pentru a stimula participarea publică, dar şi pentru a tranforma acest domeniu într-un motor pentru crearea locuri de muncă şi creştere economică .

Ea a dat asigurări că Bruxelles-ul va continua să sprijine accesul la cultură prin noul program Europa creativă, valabil pentru următorii 7 ani, precum şi din alte state surse de finanţare.