Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

12 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1217
Comentează add

Europenii şi africanii nu au reuşit să se pună de acord încă asupra propunerii Uniunii de creare a unor centre pentru migranţi în ţările de tranzit spre Europa.

Europa şi Africa, parţial de acord privind migraţia

carmen-gavrila

Participanţii la Summit-ul de la Valletta. Foto: Uniunea Europeană.

În capitala Maltei se desfăşoară în aceste zile două reuniuni importante: Summitul Uniunea Europeană - statele africane, pe problema migraţiei, şi un Consiliu European extraordinar.

România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Europenii şi africanii nu au reuşit să se pună de acord încă asupra propunerii Uniunii de creare a unor centre pentru migranţi în ţările de tranzit spre Europa.

Acolo ar urma să aibă loc o primă evaluare a solicitanţilor de azil în Uniune. Chiar dacă aceste centre ar fi finanţate de europeni, statele africane sunt reticente.

"În ce priveşte eventualitatea centrelor pentru migranţi în ţări africane, considerăm că această chestiune delicată trebuie analizată serios, în contextul regulilor care guvernează spaţiul nostru comun african, pentru că imigraţia interregională se face pe principiul liberei circulaţii în spaţiul comunităţii economice vest-africane. Dacă nu facem asta, nu ne respectăm propriile reguli", a spus preşedintele Senegalului, Macky Sall.

Argumentul european e că, dacă ar exista centre de primire a migranţilor în ţările de tranzit, oamenii nu ar mai folosi reţelele de traficanţi ca să ajungă în Europa şi deci nu ar mai risca să-şi piardă viaţa.

În schimb, în chestiunea contracarării traficanţilor, statele africane şi cele europene sunt de acord că reţelele trebuie urmărite mai agresiv, dar încă nu e clar cum vor putea state ca Libia, care sunt şubrede din punct de vedere al guvernării, să lupte şi cu traficanţii.

De partea celalaltă a Mediteranei, europenii spun clar şi aici, în Malta, că vor să descurajeze migraţia economică, aşadar nimeni nu va mai primi azil, decât dacă vine din Etiopia, Eritreea sau regiunile Sahel şi Cornul Africii.

În acest punct, europenii par să îi fi convins pe africani că trebuie să pună cu adevărat în aplicare acordurile deja existente privind readmisia celor care nu primesc azil în Uniune.

"Este esenţială readmisia în Africa a celor care nu se califică pentru statutul de azilanţi în Europa. Este o normă internaţională şi o responsabilite a statelor faţă de cetăţenii lor să ţină uşile deschise pentru refugiaţi şi migranţi legali, dar şi migranţii ilegali trebuie retrimişi rapid şi eficient în ţările din care au venit. Întotdeauna e preferabilă întoarcerea voluntară, dar atunci când nu e posibilă, întoarcerea forţată este o condiţie esenţială pentru o bună aplicare a politicii de migraţie", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pentru ca migranţii ilegali să fie trimişi înapoi, europenii vor finanţa planuri de readmisie, dar şi logistica necesară.

La rândul lor, statele africane au spus clar aici, în Malta, că vor canale legale de migraţie.

În acest punct, europenii au spus "da" şi sunt gata să discute despre acorduri bilaterale privind facilitarea regimului de vize.

În plus, la summit-ul din Malta s-a stabilit deja semnarea unui acord al UE cu Etiopia, pentru a ajuta această ţară să administreze fluxul intern de refugiaţi.

Între timp, şi Sudanul a cerut un acord similar. Potrivit unor surse de la summit, se prefigurează aici în capitala malteză coagularea unei multitudini de acorduri bilaterale cu state africane, pentru că unele chestiuni sunt atât de specifice fiecărei ţări în parte, încât e greu de ajuns la un acord global. 


Etichete summit UE - AfricamigraţieMaltaLa Vallettacriza emigranţilorrefugiaţicentre de primirepreşedintele Senegalului Macky Sallpreşedintele Consiliului European Donald Tusk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live