Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

3 Iulie 2014
Vizualizari: 1491
Comentează add

Obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din deşeuri să fie reciclate, faţă de 42% în prezent, a anunţat comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik.

Europa, "o societate fără deşeuri"

sorin-croitorescu-bruxelles

 Foto: Arhivă

La Bruxelles, Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea managementului deşeurilor.

Comisarii pentru Mediu şi, respectiv, Afaceri Sociale au apreciat că ele sunt de natură să ducă la crearea câtorva sute de mii de locuri de muncă şi la creşterea eficienţei resurselor limitate pe care le are planeta.

Creşterea populaţiei şi, implicit, a consumului reprezintă provocări serioase la adresa societăţii europene într-o lume globalizată.

Cum creşterea productivităţii muncii este deja o preocupare constantă, este vremea ca şi productivitatea resurselor să fie îmbunătăţită, consideră comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik.

El a anunţat că obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din deşeuri să fie reciclate, faţă de 42% în prezent.

"Schimbarea este inevitabilă, în felul în care producem şi consumăm, deci, în modul nostru de viaţă. Pentru viitorul competitivităţii industriei noastre este esenţial nu doar să putem produce cu mai puţin materie primă, energie sau apă, ci trebuie să putem înlocui unele materiale cu cele obţinute din reciclare, iar produsele să poată fi şi ele pe cât posibil refolosite sau reciclate - asta înţelegem prin economie circulară.

"În esenţă, ne propunem să facem din Europa o societate fără deşeuri, să reintroducem în circuitul economic cele 600 de milioane de tone de astfel de materiale pe care le aruncăm", a declarat Janez Potočnik.

"Pachetul de propuneri pe care le-am adoptat astăzi leagă practic politica în privinţa deşeurilor cu obiectivele noastre privind eficienţa resurselor. Este o contribuţie majoră la promovarea creşterii economice şi creării de locuri de muncă, dar şi a protecţiei mediului. Este o dovadă a faptului că cele două politici pot merge, cum se spune, 'mână în mână'.

"Nu vrem doar să fixăm nişte ţinte pentru anul 2030 şi să constatăm atunci că unele state membre nu au reuşit să le atingă. În propunerile nostre este inclus şi un mecanism de monitorizare şi atenţionare timpurie, care se adaugă sprijinului pe care îl oferim deja de aproximativ doi ani statelor membre care au nevoie de el", a mai spus Janez Potočnik.

Măsurile vor duce la noi locuri de muncă

Comisarul pentru Afaceri Sociale, László Andor, a precizat la rândul său că noile măsuri ar putea duce la crearea de sute de mii de locuri de muncă.

El a lansat iniţiativa 'Locuri de muncă în economia verde', care îşi propune să găsească cele mai bune politici de formare de aptitudini şi corelare a cererii şi ofertei de locuri de muncă în procesul de promovare a acestui tip de economie.

"Acest proces aduce provocări, dar şi oportunităţi. Transformările economice vor conduce la crearea unor noi categorii de locuri de muncă şi la redefinirea altora. Există un potenţial semnificativ de creare de locuri de muncă în multe sectoare, cum ar fi obţinerea energiei din surse regenerabile, eficienţă energetică, managementul deşeurilor sau al apei.

"De exemplu, numai alicarea în totalitate a legislaţiei actuale poate aduce circa 400 de mii de locuri de muncă, iar propunerile de revizuire adoptate astăzi încă 180 de mii", a spus László Andor.

Propunerile vor fi discutate în detaliu cu statele membre. O primă reuniune pe această temă va avea loc peste două săptămâni la Milano, între miniştrii afacerilor sociale şi ai mediului din ţările Uniunii Europene. 


Etichete EuropadeşeurireciclareUniunea EuropeanăLászló AndorJanez PotočnikmăsuriComisia Europeanăresurseindustrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live