Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurogrup "promite să lucreze cu orice guvern format în Grecia"

"Alegerile anticipate de la 25 ianuarie nu ne vor schimba politica şi nici dorinţa de a coopera cu Grecia", a afirmat luni Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

Eurogrup "promite să lucreze cu orice guvern format în Grecia"
Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 14 Ianuarie 2015, 14:10

Preşedintele Eurogrup promite să lucreze cu orice guvern care va fi format în Grecia, după alegerile legislative anticipate de la 25 ianuarie.

El cere însă păstrarea programelor de austeritate.

"Alegerile anticipate de la 25 ianuarie nu ne vor schimba politica şi nici dorinţa de a coopera cu Grecia", a afirmat luni Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup şi în acelaşi timp ministru de finanţe al Olandei.

El spune chiar că Zona euro ar putea oferi Atenei un ajutor în plus, dar numai dacă Grecia va continua reformele la care s-a angajat în schimbul asistenţei financiare internaţionale, fără de care ţara ar fi intrat în faliment.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În acelaşi timp, el i-a invitat pe alegătorii eleni să ţină cont de adevărata situaţie financiară a ţării lor, care se confruntă cu numeroase probleme, iar autorităţilor le-a reamintit faptul că actualul program de reforme trebuie continuat până la sfârşitul lunii februarie.

"Toţi oamenii politici, toate guvernele din lume lucrează cu constrângeri, nu se poate cheltui atunci când nu mai există nicio sursă de bani, iar atunci când nu mai există creditori nu mai există nici buget", a declarat şeful Eurogrup al ţărilor care folosesc moneda unică europeană euro.

Şi comisarul pentru afaceri monetare, Pierre Moscovici, dar şi alţi oficiali de la Bruxelles au lansat recent apeluri către alegătorii greci să susţină la alegerile din 25 ianuarie reformele favorabile creşterii economice.

Mesajele vin în condiţiile în care pe pieţele financiare internaţionale au apărut temeri legate de o eventuală ieşire a Greciei din Zona euro.

Temerile au fost alimentate de posibilitatea ca alegerile să fie câştigate de stânga radicală, Syriza, care se opune măsurilor de austeritate. Sondajele de opinie creditează această fomaţiune cu cele mai mari şanse de a câştiga scrutinul din 25 ianuarie.

A contribuit şi o declaraţie apărută la începutul anului în presa germană, prin care cancelarul Angela Merkel s-ar fi arătat pregătită să lase Grecia să iasă din Zona euro, în cazul în care stânga radicală repune în discuţie politica de austeritate bugetară.

A încercat să calmeze imediat spiritele Comisia Europeană, care a precizat că apartenenţa unui stat membru la Zona euro este irevocabilă, potrivit Tratatului de la Lisabona al Uniunii Europene.