Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurogrup: În pofida recentei volatilităţi de pe pieţe, Zona Euro îşi revine

În pofida recentei volatilităţi de pe pieţe, Zona Euro îşi revine, spune preşedintele Eurogrup; el a avertizat însă că este nevoie de foarte puţin pentru ca să reintre în criză.

Eurogrup: În pofida recentei volatilităţi de pe pieţe, Zona Euro îşi revine

Articol de Laurenţiu Văduva, 20 Februarie 2016, 09:31

Într-o lume financiară tot mai volatilă, preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a dat asigurări europarlamentarilor că va depune toate eforturile pentru a consolida Uniunea Bancară, în pofida recentelor apeluri la relaxarea regulamentelor comunitare pe tema disciplinei şi controlului băncilor.

O directivă a Comisiei privind măsurile de redresare a băncilor din Uniunea Europeană a intrat în vigoare la începutul lui 2015 şi stabileşte reguli comune foarte clare despre cum trebuie soluţionate problemele bancare.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Aflat joi la Comisia pentru Afaceri Economice şi Financiare din Parlamentul European, preşedintele Eurogrup a spus că, de la începutul crizei globale, a existat un progres semnificativ în ceea ce priveşte sumele minime pe care băncile sunt obligate să le deţină în depozite (aşa-numitele capital buffers) şi întărirea supravegherii instituţiilor financiare.

Referitor la problema creditelor neperformante deţinute încă de multe bănci în unele ţări - "moştenire" a crizei globale - Jeroen Dijsselbloem a spus că nu se va rezolva peste noapte, dar că situaţia trebuie soluţionată gradual, aşa încât revenirea acelor bănci pe pieţe să fie certă.

În pofida recentei volatilităţi de pe pieţe, Zona Euro îşi revine - a arătat preşedintele Eurogrup; el a avertizat însă că este nevoie de foarte puţin pentru ca Europa să reintre în criză.

Jeroen Dijsselbloem:

"Cred că trebuie să continuăm să mărim nivelul investiţiilor în Europa, să rezolvăm unele din problemele structurale pe care le avem în economiile noastre, în funcţionarea guvernelor, în fncţionarea pieţelor şi cred că trebuie să continuăm întărirea Uniunii Bancare. Şi când oamenii spun...aa, dar băncile se află într-o situaţie deplorabilă, eu aş combate această afirmaţie. Aş spune că nu este adevărat - băncile noastre se află într-o stare mult mai bună."

Jeroen Dijsselbloem a cerut imperativ Greciei să-şi continue reformele promise în schimbul programului financiar de asistenţă.

El a îndemnat atorităţile elene să accelereze aceste procese pentru ca negocierile cu creditorii internaţionali să ia sfârşit cât mai repede posibil.

El a apreciat totodată Ciprul pentru că a ieşit din programul de salvare fără să mai aibă nevoie de o nouă finanţare.

În calitatea sa de preşedinte al Comitetului Economic şi Social, Jeroen Dijsselbloem a arătat că preşenţia olandeză a Uniunii Europene va include printre priorităţile sale legislaţia de combatere a evaziunii fiscale de către companii.

Preşedinţia olandeză - care se va încheia la sfârşitul lunii iunie - are în vedere obţinerea unui acord pe aceeastă temă în luna mai.