Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

13 Mai 2016
Vizualizari: 1204
Comentează add

"Apăraţi industria şi locurile de muncă europene" - solicită eurodeputaţii într-o rezoluţie prin care nu vor să recunoască Chinei statutul de economie de piaţă.

Eurodeputaţii se opun acordării statutului de economie de piaţă, Chinei

cerasela-radulescu-bruxelles

 

Eurodeputaţii se opun puternic acordării unilaterale a statutului de economie de piaţă pentru China, cerând, în schimb, coordonarea altor parteneri comerciali majori, care să ofere o interpretare comună a legii Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

China este cel   e-al doilea cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene şi cu un flux comercial zilnic de peste un miliard de euro pe piaţa chineză.

Cu toate acestea, Parlamentul European cere Comisiei să asculte îngrijorările industriei, sindicatelor şi părţilor interesate din Uniunea Europeană despre posibilele consecinţe asupra locurilor de muncă, mediului şi creşterii economice în spaţiul comunitar.

"Apăraţi industria şi locurile de muncă europene" - solicită eurodeputaţii într-o rezoluţie  prin care nu vor să recunoască Chinei statutul de economie de piaţă. Până când China nu va îndeplini criteriile europene legate de statutul de economie de piaţă, exporturile sale către Spaţiul Comunitar trebuie considerate neconforme cu standardele europene - spun eurodeputaţii în rezoluţia nelegislativă.

Această metodologie utilizată în investigaţia anti-dumping şi anti-subvenţie ar trebui să evalueze dacă preţurile de export ale Chinei şi costurile sunt realiste, pentru a asigura condiţii concurenţiale echitabile pentru industria europeană şi pentru a apăra locurile de muncă în Uniunea Europeană - mai spune legislativul.

Dezbaterea din Parlament s-a concentrat pe modul în care Uniunea Europeană ar trebui să contracareze competiţia neloială a Beijingului după protocolul de aderare a Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, în decembrie 2001.

Acesta prevede recunoaşterea, după trecerea a 15 ani, a statutului de economie de piaţă pentru China.

Cei mai mulţi europarlamentari au remarcat în faţa reprezentanţilor Consiliului şi Comisiei Europene modul în care China subvenţionează companiile sale şi le oferă preţuri mici la export, preţuri ce nu sunt determinate de cerere şi ofertă, potrivit principiilor economiei de piaţă.

Eurodeputaţii mai spun că surplusul de producţie determină preţuri mici la export pentru China, mai ales în domeniul comercializării oţelului, afectând astfel această industrie în Europa, unde mulţi lucrători în domeniu şi-au pierdut locurile de muncă. Daniel Caspery, de la Popularii Europeni. 

Daniel Caspary: ”Vă rugăm să fiţi convinşi că va exista o dezbatere publică pe această temă şi o consultare. Noi, Popularii Europeni, nu luptăm pentru simboluri, problema economiei de piaţă este pe planul doi. Credem însă că este importantă industria europeană şi locurile de muncă, pe care trebuie să le păstrăm.”

Gianni Pittella, de la Social-Democraţii europeni:”Dacă China nu îndeplineşte cele cinci criterii ale economiei de piaţă, să nu se aştepte să-i fie recunoscut acest statut de economie de piaţă. Nu vreau să resping în vreun fel prietenia dintre China şi Uniunea Europeană, care se află acum pe baze solide de cooperare, dar nu vrem să fim obligaţi să asistăm cum se sinucide industria noastră europeană.”  

Executivul comunitar recunoasţe faptul că China nu este o economie de piaţă sub criteriul respectării standardelor şi anunţă că lucrează acum la găsirea unor soluţii.

Eurodeputaţii cer Comisiei să asculte îngrijorările industriei, sindicatelor şi părţilor interesate din Uniunea Europeană despre posibilele consecinţe asupra locurilor de muncă, asupta mediului de afaceri şi a creşterii economice în Uniunea Europeană. Capacitatea excesivă de producţie a Chinei şi preţurile de export rezultate au deja puternice consecinţe sociale, economice şi de mediu în Uniunea Europeană - spun ei, mai ales în domeniul oţelului.

O statistică citată în timpul dezbaterilor în plen arată că 56 din cele 73 de măsuri anti-dumping actuale ale Uniunii Europene se aplică importurilor din China.

Deputaţii subliniază importanţa parteneriatului Uniunii Europene cu China, recunoscând că această ţară este cel de-al doilea cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene.
 


Etichete urodeputaţii se opun acordării statutului de economie de piaţăChineipreţuri mici la export pentru Chinadumping

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live