Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurobarometru: Cetăţenii susţin în continuare Uniunea Europeană

La aproape 10 ani de la aderare, românii consideră în proporţie de 53% - exact valoarea medie pentru întreaga UE - că apartenenţa noastră la uniune este un lucru pozitiv.

Eurobarometru: Cetăţenii susţin în continuare Uniunea Europeană

Articol de Gabriela Tătărău, 22 Noiembrie 2016, 09:21

Cetăţenii susţin în continuare Uniunea Europeană, dar sunt pesimişti în ceea ce priveşte viitorul acesteia.

Acesta este rezultatul ultimului sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.

Cei mai mulți dintre cei intervievați consideră că apartenenţa la Uniunea Europeană este un factor pozitiv pentru ţara lor.

AUDIO: Europa la zi.

Sondajul, realizat în perioada 24 septembrie – 3 noiembrie, arată că indicatorul de susţinere a Uniunii Europene a rămas relativ stabil comparativ cu anul 2009 - 53%.

La aproape 10 ani de la aderare, românii consideră în proporţie de 53% - exact valoarea medie pentru întreaga Uniune Europeană - că apartenenţa noastră la uniune este un lucru pozitiv.

Ca şi în anul trecut, 60% dintre respondenţi cred că ţara lor beneficiază, în general, de pe urma apartenenței la Uniune. Acest procent a rămas, de asemenea, stabil în sondajele „Parlametru”, de la 56% în 2009, la 52% în 2011, crescând în ultimii doi ani la 60%.
În cazul românilor, sondajul din 2016 arată că 64% dintre respondenţi cred am avut de câştigat de pe urma calităţii de membru al Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte generarea de locuri de muncă.

Eurobarometrul a mai evidenţiat că ceea ce îi uneşte pe cetăţenii uniunii este mai puternic decât ceea ce îi desparte, părere pe care o împărtăşesc 71% dintre europeni.

În schimb, europenii consideră că vocile lor contează din ce în ce mai puţin, în special la nivel naţional. În medie 53% dintre respondenţi cred că se ţine cont de opinia lor, dar sunt state cu un procent mult mai redus.

Spre exemplu, doar 38% dintre români consideră că vocea lor contează la nivel european şi numai 32% că acest lucru se întâmplă la nivel naţional.

Oamenii nu au o viziune pozitivă nici asupra viitorului, trei sferturi dintre ei considerând că lucrurile se îndreaptă către o direcţie greşită la nivelul Uniunii Europene.

La această întrebare, românii sunt printre cei mai optimişti europeni, pentru că peste 40% consideră că lucrurile vor merge bine în Uniune.

Când este vorba de direcţia în care merge ţara, românii nu mai sunt la fel de optimişti, 60% dintre respondenţi considerând că lucrurile merg într-o direcţie greşită.