Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Euroatlantica - Ediția din 13 mai 2021

Euroatlantica - Ediția din 13 mai 2021

Articol de Cristian Dumitraşcu, 24 Mai 2021, 14:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 mai, ora 21:05) - Realizator: Cristian Dumitraşcu - Vă salut în numele meu și în numele producătorului Nicu Popescu. Împreună am stabilit pentru această seară de 13 mai, aici, la Radio România Actualități un subiect de actualitate, un subiect care suscită un interes imens: flancul estic al NATO, consolidare prin exerciții multinaționale, într-un context geopolitic destul de încordat pentru că doar dacă ne întoarcem privirea către Est putem observa o atitudine din ce în ce mai agresivă a Federaţiei Ruse, cu o tatonare fără precedent a graniţelor Ucrainei de la alipirea Crimeei încoace, cu declarații spectaculoase, cu expulzări ale unor diplomați și cu o retorică ce ne aduce aminte de triumfalismul lui Stalin. Am văzut cu toții secvențe televizate cu parada militară de la Kremlin, o demonstrație de forță care are în spate un mesaj de monopolizare a unui simbol, un final de război, o victorie a Națiunilor Unite din 1945 care, iată, se transformă pe an ce trece într-o victorie asumată aproape unilateral de fosta Uniune Sovietică. Întorcându-ne la tema din această seară de la Euroatlantica, flancul estic al NATO, consolidare prin exerciții multinaționale, este știut faptul că Alianța Nord-Atlantică acordă un interes deosebit graniței de est a NATO, că se desfășoară acțiuni de întărire a flancului estic și în Polonia, acolo unde avem şi noi militari, dar și în România, unde există comandamente multinaționale care acționează integrat, unde serviciul de poliție aeriană se execută ciclic împreună cu militarii spanioli, britanici, canadieni, că în Marea Neagră se desfășoară exerciții ale forțelor navale aliate, care păstrează un echilibru şi care mai ponderează atitudinea belicoasă a Rusiei. Sunt multe de discutat în această direcție, însă nu aceasta este tema serii la 'Euroatlantica'', ci exercițiile multinaționale în desfășurare pe teritoriul României. Despre ele vom vorbi de-acum până la și jumătate cu generalul maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite. Domnule general, bună seara și bine ați venit la Radio România Actualități.
Dorin Ioniţă: Bună seara dvs și ascultătorilor dvs. Vă mulțumesc pentru invitație!
Realizator: Cu mare plăcere. Un al doilea invitat cu care vom sta de vorbă, generalul de brigadă Constantin Spînu, șeful Direcției Informare și Relații publice din MApN. Bună seara, domnule general.
Constantin Spînu: Am onoarea să vă salut, domnule general! Bună seara Cristian! Bună seara dragi telespectatori! Mulțumesc și eu pentru invitație!
Realizator: Şi telespectatori și ascultători la radio.
Constantin Spînu: Scuze, ascultători.
Realizator: Acum presa este una multidisciplinară, şi noi avem o cameră care din când în când transmite aici. Domnule general Ioniţă, participarea Armatei României la seria de exerciții Dacia 21 LIVEX, aproximativ 15.000 de militari români, aliați și parteneri participă în această perioadă mai - iunie la seria de exerciții Dacia 21 LIVEX, care se desfășoară pe teritoriul național și care integrează secvență de instruire în comun în context aliat. La prima vedere foarte multe voci și au spus, da, este o joacă, este un exercițiu, războiul este departe, ştiţi dvs care este retorica. Pe de altă parte, dvs sunteți planificatorul, dvs şi structura pe care o conduceți, sunteți planificatorii acestor exerciții, nu e deloc simplu, nu e vorba doar despre deplasări în teren, despre scenarii şi despre strategii, este vorba până și despre, nu știu, combustibilul care este consumat în astfel de acțiuni. Cât de complicat este viaţa dvs acum, în mijlocul exercițiilor?
Dorin Ioniţă: Viața noastră este pe cât de complicată pe atât de frumoasă. Aș începe prin a remarca faptul că, într-adevăr, după cum spuneaţi, flancul estic al Alianței se identifică în special în anul 2021 drept un spațiu cu provocări și amenințări noi. Suntem martorii unor exacerbări a tensiunilor regionale la frontiera de est a Alianţei Nord-Atlantice și Armata României se găsește activă în acest tablou. Cum o facem? O facem prin a ne instrui pentru misiunile care ne sunt destinate, și anume misiunea de apărare, iar Dacia 21 reprezintă un exercițiu de tip integrat, planificat de Statul Major al Apărării și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite, comandament care reprezintă structura cu responsabilități de nivel operativ. Dacia 21 este un exerciţiu naţional care asigură platforma sau, dacă-mi permiteți, placa de bază pentru componenta NATO a exercițiilor din acest an, şi anume Defender 21, dar și placa de bază și mediul în care se desfășoară exercițiul partenerii noștri strategici americani din Europa, vorbim despre exercițiul Defender 21. Ca obiectiv principal, Dacia 21 este o continuare a Dacia LIVEX, ceea ce dvs bine aminteaţi, se desfăsoară pe parcursul a unei între 4 mai mai exact şi sfarşitul lunii iunie, este o continuare a ceea ce a însemnat în luna martie un exercițiu de antrenare, noi îl denumim Comand Post Exercise, prin care ne-am valorificat și ne-am verificat, ne-am evaluat în ceea ce înseamnă conducerea. Ulterior, acest tip de exercițiu cu elemente reale se desfășoară într-adevăr cu o participare multinațională, sunt 17 țări, se desfășoară după un scenariu fictiv, pe întreg teritoriul național, o sumă de 20 de exerciții în 16 locații. Sunt exerciții cu caracter întrunit. Aceste exerciții sunt desfășurate ciclic o dată la 2 ani, iar noi, de la o etapă la alta, Comandamentul Forțelor Întrunite împreună cu partenerii strategici, cu cei ai Alianţei, dar mai ales cu componentele operaționale ale categoriilor de forțe - vorbim de forțele terestre, aeriene, navale, forțele speciale, comandamentul comunicațiilor, apărării cibernetice, toți împreună stabilim forțele destinate instruirii, dar mai ales noi obiective de instruit.
Realizator: Domnule general Ioniță, spuneați că aveți o viață care chiar dacă este complicată este frumoasă, pentru că știți foarte bine ce aveți de făcut, lucrurile acum iată se materializează, ceea ce ați planificat poate de un an de zile încoace se întâmplă chiar acum. Vă rog să-mi permiteți să-l întreb pe generalul Spînu despre comunicarea acestui efort extraodinar pe care dvs îl faceţi pentru ca lucrurile să se desfășoare așa cum v-aţi planificat pentru că, știm cu toții, este un război, între ghilimele, paralel, și ăsta este unul informațional, există un efort vizibil de la Est ca să coreleze acest exercițiu multinațional de mare anvergură din România, să-l coreleze cu ceea ce s-a întâmplat un pic mai devreme la granița Ucrainei. Şi aici, sigur că da, face parte din spectrul despre care noi am maio vorbit, despre fake news, domnule general Spînu.
Constantin Spînu: Da, este o întrebare foarte bună și mulțumesc că puneți problema în acest fel. Aș dori să-l completez pe domnul general maior Ioniță și subliniez ceea ce spunea mai devreme, ceea ce se întâmplă acum, această serie de exerciții - foarte inspirată figura de stil cu Dacia LIVEX 21 ca o placă de bază pe care sunt conectați mai mulți piloni, pilonul NATO şi pilonul multinaţional cu conducerea forţelor americane - deci aceste exerciţii au ajuns în această fază după o etapă de aproape un an de zile de planificare. Vorbim despre o organizare transparentă și predictibilă, la fel cum face Alianţa în tot ceea ce face. România este angajată alături de aliaţi în eforturile de asigurare a unui climat de securitate și stabilitate. Noi pe flancul estic suntem angrenaţi împreună cu celălalt pilon de stabilitate cu care construim un arc de stabilitate de la Marea Baltică la marea Neagră, vorbesc de Polonia, deci suntem angrenaţi în întărirea şi consolidarea flancului estic din punct de vedere defensiv. Tot ceea ce face Alianţa Nord-Atlantică, tot ceea ce face România, tot ceea ce fac aliaţii care sunt, iată, angrenaţi şi în acest exerciţiu, în această serie de exerciţii anunţată în mod transparent de atâta vreme şi planificată cu predictibilitate de mai bine de un an de zile, se referă la caracterul defensiv. Şi este evident că în acest areal se ciocnesc şi /narativele/. De aceea mi se pare foarte importantă întrebarea dvs. Nu cred că am putea să punem în antiteză sau..
Realizator: Sau să corelăm cumva, da... /amirea/sdm2
Constantin Spînu: Vorbim în cazul Alianţei Nord-Atlantice de acţiuni anunţate, previzibile, predictibile, defensive. Nu ştiu dacă ele pot fi puse întro relaţie de cauzalitate cu ceea ce se întâmplă în regiunea extinsă a Mării Negre, şi ştim foarte bine la ce ne referim.
Realizator: Cred că este un mesa pe care însuşi preşedintele Iohannis a dorit să îl dea miercuri în poligonul Smârdan, la "Justice Sword 21", acolo unde a declarat cam ceea ce spuneaţi dvs acum, este un caracter defensiv şi vă invit, domnilor, să ascultăm un scurt fragment din declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis şi să revenim să comentăm pe marginea lui.
*
Klaus Iohannis: Este pentru noi, pe flancul estic al NATO, extrem de important să avem forţe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Am dorit să venim şi să vedem cum se pregătesc în teren oamenii noştri. Sunt impresionat, exerciţiul a funcţionat foarte bine şi îi felicit pe toţi.Mugur Isărescu
*
Realizator: Aşadar, domnule general maior Ioniță, a subliniat preşedintele pentru apărare. Cine are urechi, să audă.
Dorin Ioniță: Într-adevăr, este o misiune a noastră, este un deziderat al Strategiei Naţionale de Apărare, toate curg cu o coerenţă de metronom pentru că, dacă ne amintim, în 2014 s-a dat startul unei decizii în cadrul statelor membre NATO cu ocazia summit-ului din 2014 din Varşovia, prin aprobarea planului de acţiune pentru creşterea nivelului de operativitate. Acest plan, ştim cu toţii că a declanşat adoptarea unei posturi a Alianţei astfel încât aceasta să fie în măsură să răspundă rapid şi ferm la noile provocări şi, mai departe, şefii de state şi guverne au aprobat postura întărită de apărare şi descurajare a Alianţei. Deci există o coerenţă, ceea ce înseamnă măsurile la nivel NATO, există o coerenţă în ceea ce înseamnă obiectivele noastre strategice la nivel naţional şi, mai departe, acestea materializate prin procese şi planuri la nivel strategic şi operativ în cadrul instruirii Armatei României.
Constantin Spînu: Aş adăuga aici, în completarea celor spuse de domnul general maior Ioniţă, că atât la summitul din Ţara Galilor, cât şi la cel din Varşovia România a promovat în mod activ importanţa regiunii Mării Negre pentru Alianţă. Este foarte clar că ceea ce se întâmplă în regiunea extinsă a Mării Negre influenţează şi potenţează acţiunile Alianţei Nord-Atlantice pe întreg flancul estic, de aceea desfăşurarea unor exerciţii aşa cum vedem că se întâmplă acum, care să permită validarea procedurilor de acţiune şi exersarea concretă a diferitelor etape de angajare a acţiunilor, repet, defensive, şi subliniez, de către structurile militare NATO angrenate reprezintă o dovadă clară a solidarităţii şi unităţii Alianei. Este una din condiţiile esenţiale pentru întărirea rezilienţei 360 de grade, şi în special pe flancul estic, aici unde noi acţionăm pentru întărirea permanentă a posturii nostre defensive.
Dorin Ioniță: Într-adevăr, dacă-mi permiteţi, este o abordare 360 de grade, iar NATO a planificat şi execută astfel de exerciţii de vizibilitate majoră, iar regiunea Mării Negre anul acesta a avut o pondere mai mare decât oricând.
Realizator: Acum aţi spus acest lucru, domnule general Ioniţă, mi-am adus aminte o discuţie anterioară pe care am avut-o cu domnul Spînu, spre deosebire de cei de la Est, NATO este foarte transparentă ca alianţă. Este o cu totul altă abordare.
Dorin Ioniță: Da, este o abordare transparentă, este o abordare pe elemente de instruire, dedicată exclusiv factorului de descurajare şi de apărare.
Realizator: Tot despre validare de proceduri şi despre felul în care trebuia să vedem cum funcţionează împreună forţele a fost vorba şi în Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc, din judeţul Buzău. A fost acolo şeful Statului Mmajor al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, a făcut o declaraţie interesantă, vă invit să o ascultăm şi să revenim.
*
Daniel Petrescu: Acest exerciţiu urmăreşte creşterea capacităţii operaţionale şi a interoperabilităţii, este asociat cu exerciţiul NATO "Steadfast Defender 21", care se focalizează pe consolidarea posturii de descurajare şi apărare a spaţiului euroatlantic.
*
Realizator: A amintit şeful Statului Major al Apărării despre exerciţiul următor. Puteţi să ne daţi câteva elemente despre el, domnul general Ioniţă?
Dorin Ioniță: Despre exerciţiul Steadfast Defender vă pot spune că el se focusează pe ceea ce înseamnă planificarea la nivel NATO de a aborda simultan întreg spectrul de provocări şi ameninţări actuale dar şi viitoare, prin proiecţia forţei de acţiune rapidă, vorbim de VJTF. Astfel, în cadrul exerciţiului din anul acesta forţa dislocată de către brigada turcă în cadrul exerciţiului Noble Jump va fi un exemplu de angajare, de sprijin al naţiunii gazdă de integrare a forţelor NATO cu cele naţionale.
Realizator: Există o documentaţie despre "Dacia 21 Livex", obiectiv general: consolidarea posturii României de apărare şi descurajare în regiunea Mării Negre, capacitatea Armatei României de a-şi angaja capabilităţile naţionale în operaţii defensive şi disponibilitatea permanentă a partenerului strategic şi NATO de a disloca rapid forţe pentru ducerea de operaţii defensive, obiectiv îndeplinit până acum?
Dorin Ioniță: Până acum obiectiv îndeplinit. Aş mai adăuga elemente de noutate care noi, de la ciclul de planificare, organizare, execuţie le-am determinat, vorbim de ultimul exerciţiu, de ultima dată când s-a desfăşurat, vorbesc de anul 2019, când, prin complexitatea şi integrarea operaţională, noi am adus de data aceasta un element de plusvaloare. De asemenea, suntem foarte fericiţi sau, mă rog...
Realizator: Mulţumiţi.
Dorin Ioniță: ... mulţumiţi că am reuşit o interconectare a tuturor reţelelor de comandă şi control ale participanţilor într-o reţea unică, am realizat transferul securizat de informaţii şi am reuşit, împreună cu partenerul strategic, dar şi cu partenerii din Alianţă să creăm o imagine operaţoinală comună. De asemenea, ne-am propus şi reuşim să validăm procedurile operaţionale, să le verificăm prin standardele care sunt deja comune şi, nu în ultimul rând, un sprijin de logisitică care să fie, de asemenea, integrat la nivelul exerciţiului Dacia 21 şi al celorlalte două pachete Defender 21 şi Steadfast Defender.
Realizator: Sunt câteva teme pe marginea acestui exerciţiu Dacia 21 Livex şi mi-au atras atenţia două şi am să revin la domnul general Spînu. Armata României în continuă adaptare structurală, în funcţie de dinamica mediului este una şi a doua, instruirea militarilor se face pe baza resurselor planificate realist, eficient şi controlabil. Este exact ce aţi afirmat şi dvs, domnule general Ioniţă, că sunt lucruri bine stabilite pe care acum, iată, le vedeţi expuse pe câmpul de luptă în mediul operaţional. Vin către domnul general Spînu şi vă întreb, domnule general Spînu, care este tema de fake news preferată atunci când vine vorba de atacurile acestea neconvenţionale când se vine să se murdărească, dacă vreţi, această transparenţă şi această coerenţă a acţiunilor NATO în România?
Constantin Spînu: Aş vrea să vă spun că la nivelul politicii de comunicare a întregului exerciţiu trebuie să ţinem cont de faptul că sunt militari din multe ţări aliate şi partenere. Simpla lor enumerare arată amploarea şi valoarea acestui exerciţiu: Albania, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ungaria, ca să le spun în ordine alfabetică, şi, bineînţeles, România. Aam putea să credem la prima vedere că suntem într-un turn Babel, suntem atât de multe ţări, până la urmă fiecare cu, să spun, regulile şi cu tradiţiile lor.
Realizator: Foarte adevărat.
Constantin Spînu: Nu este deloc aşa, chiar şi în zona de comunicare şi în zona de comunicare strategică suntem interoperabili, avem un principiu în Alianţa Nord-Atlantică, "Toţi pentru unul şi unul pentru toţi" şi eu aş mai adăuga un principiu pe care l-am învăţat de la colegii dinForţele Terestre Române, "Instruieşte-te aşa cum vei lupta". Până la urmă, apărarea 360 de grade, protejarea spaţiului euroatlantic reprezintă o dovadă de solidaritate, iar solidaritatea şi unitatea se probează cel mai bine în astfel de acţiuni. De aceea, ca să răspund întrebării dvs, temele şi, hai să spunem, atacurile în zona informaţională cu siguranţă vor încerca şi încearcă să atingă tocmai acest caracter al unităţii, interoperabilităţii şi acţiunii sinergice a forţelor aliate. Vă asigur că vom rămâne în continuare la fel de transparenţi, la fe de predictibili, nu există absolut niimc de ascuns, acţiunile sunt toate planificate, sunt la vedere, informăm în mod transparent, în mod constant şi complet publicul atât din ţările noastre, cât şi publicul internaţional în legătură cu ceea ce facem. Suntem pregătiţi şi din acest punct de vedere.
Realizator: De altfel, aşa aminti despre pagina dvs vestită deja, despre Inforadar, acolo unde îi invităm pe toţi cei care ne ascultă acum la Radio România Actualităţi, să mearg şi să descifreze anumite ştiri false pe care dvs le demontaţi acolo, şi asta, sigur, care se referă la armată în primul rând.
Constantin Spînu: Abordarea noastră pe pagina... pe platforma de combatere a ştirilor false, Inforadar, este perfect aliniată cu abordarea Alianţei Nord-Atlantice. Încercăm să explicăm teme, încercăm să explicăm mesajele aşa cum sunt ele, oferim dovezi, lăsăm publicul să decidă petnru sine, nu intrăm într-o luptă absurdă în care să arătăm cu degetul pe cineva. Pentru că, până la urmă, NATO demonstrează atât voinţă politică, dar cu atât mai mult capabilităţi, cele mai dezvoltate capabilităţi militare din lume pentru reacţia promptă, colectivă, solidară şi sincronizată împotriva oricărui tip de ameninţare, şi cred că acestea sunt elementele cheie pentru oricine are urechi să audă, aşa cum spuneaţi şi dvs mai devreme.
Realizator: Mulţumesc foarte mult. Vă dădeam cuvântul imediat, domnule general Ioniţă. Am să-i mulţumesc domnului general de brigadă Constantin Spînu, şeful Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice. Finalul vă aparţine, domnule general Dorin Ioniță. Este un mesa pentru oamenii de acasă, un mesaj de linişte, de siguranţă? Cum îl percepeţi dvs, ca profesionist şi ca om...
Dorin Ioniță: Aş dori înainte, dacă îmi permiteţi, de a da ultimul mesaj şi o concluzie, să subliniez încă două elemente de mare importanţă, şi anume...
Realizator: Mai avem exact un minut.
Dorin Ioniță: Faptul că noi suntem pe plusvaloare cu componenta regională a activităţilor noastre, şi aş remarca în mod deosebit o bună cooperare cu partenerii polonezi şi, de asemenae, un obiectiv al nostru rămâne integrarea cu familia, dacă-mi permiteţi, familia de comandamente NATO de pe teritoriul României, mă refer la Divizia Multinaţională de Sud-Est şi Corpul Multinaţional de Sud-Est. În concluzie, parcurgerea acestui întreg proces de planificare, organizare, desfăşurare, evaluare a exerciţiilor rămâne pentru noi o dovadă că ne asigurăm cadenţa şi posibilitatea de a demonstra că ne îndeplinim misiunea aceea de protecţie a cetăţenilor şi a cetăţenilor României şi de a promova securitatea şi stabilitatea în acest spaţiu nord-atlantic.
Realizator: Şi după cum merg acum lucrurile, în acest minut, în această zi, în perioada aceasta în care exerciţiile sunt în toi, dvs, ca profesionist, ca planificator, sunteţi mulţumit, ne daţi un mesaj de siguranţă?
Dorin Ioniță: Un mesaj de siguranţă că planificarea se confirmă, că ceea ce e la nivel strategic, operativ şi tactic se regăseşte cu valori şi cu rezultate foarte bune în câmpul de instruire.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult pentru participarea la "Euroatlantica" din această seară de joi, 13 mai. Au fost cu noi în direct prin telefon generalul maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, şi generalul de brigadă Constantin Spînu, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din Ministerul Apărării Naţionale. Mulţumesc domnilor, o seară frumoasă!

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica 26 Noiembrie 2021, 07:09

"Euroatlantica" - Securitatea naţională

Euroatlantica- Ediția din 25 noiembrie 2021.

"Euroatlantica" - Securitatea naţională