Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Euro a împlinit 10 ani

La 1 ianuarie 2002 bancnotele şi monedele euro au fost introduse în 12 state membre ale Uniunii Europene. Ulterior alte cinci state au adoptat moneda unică europeană.

Foto: Locuitorii oraşului Maastricht au luat de la bancă primele bancnote euro, în 2002. Sursă: Banca Centrală Europeană.

Articol de Florin Matei, 02 Ianuarie 2012, 15:29

Moneda unică europeană îşi marchează cea de a zecea aniversare pe fondul unei puternice crize economice.

După ce ani la rând adoptarea monedei unice a reprezentat un scop în sine în statele europene, 2011 a adus o schimbare de perspectivă dar şi o serie de eşecuri la care au contribuit mai mulţi factori.

Visul european de a vedea continentul întregit financiar printr-o monedă unică a fost afectat în 2011 de criza datoriilor suverane, situaţia economică dificilă cu care s-au confruntat mai multe state europene şi refuzul Marii Britanii de a participa la fondul special de ajutor al FMI.

În urmă cu 10 ani însă, visul euro începea să prindă contur.

La data de 1 ianuarie 2002, bancnotele şi monedele euro au fost introduse în 12 state membre ale Uniunii Europene.

Introducerea numerarului în euro a constituit o provocare fără precedent, miliarde de bancnote şi monede urmând să intre în circulaţie în următoarele zile.

Euro a fost privit ca o soluţie optimă pentru crearea unui cadru stabil pentru afacerile internaţionale, nemaifiind nevoie de vreun schimb valutar.

Nu puţine au fost însă vocile celor care nu credeau în moneda unică, euroscepticii, care susţineau că aceasta slăbeşte economia naţională, duce la o creştere artificială a preţurilor şi creează un sistem de legături economice între state aflate în dezechilibru.

Mărcile germane şi francii francezi s-au aflat printre primele monede naţionale europene care au fost înlocuite de moneda unică.

--fb1Procesul s-a desfăşurat fără probleme şi s-a încheiat cu succes în întreaga zonă euro până la finele lunii februarie 2002.

Alte cinci state membre au adoptat euro în ultimii ani.

În total, 17 state membre şi 332 de milioane de oameni utilizează în prezent această monedă, care a devenit un simbol al Europei.

Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, la jumătatea anului 2011 se aflau în circulaţie 14,2 miliarde de bancnote şi 95,6 miliarde de monede.

Foto: Harta statelor membre ale zonei euro. Sursă: BCE. Click pe imagine pentru mărire.



De la lansarea euro, inflaţia medie anuală a zonei euro a fost menţinută la un nivel apropiat de 2%.

Informaţiile apar într-un dosar realizat de Banca Central Europeană cu prilejul aniversării a zece ani de la lansarea euro, intitulat "How the euro became our money"(Cum a devenit euro moneda noastră).

Concepţia grafică a bancnotelor şi monedelor


În luna februarie 1996, Institutul Monetar European, precursorul BCE, a lansat un concurs privind grafica bancnotelor euro.

Propunerile au fost evaluate de un juriu format din experţi independenţi în marketing, design şi istoria artei şi au făcut obiectul unui sondaj de opinie publică.

Luând în considerare rezultatele combinate, Consiliul Institutului Monetar European a ales, în luna decembrie 1996, propunerea câştigătoare: o serie de elemente grafice bazate pe tema "Epocile şi stilurile Europei", prezentată de Robert Kalina, grafician de bancnote la banca centrală a Austriei, Oesterreichische Nationalbank, cu sediul la Viena.

Foto: Date tehnice ale simbolului euro. Sursă: BCE. Click pe imagine pentru mărire.



Spre deosebire de bancnotele euro, care sunt identice în toate ţările zonei euro, monedele au o faţă "europeană" şi o faţă "naţională".

Acestea prezintă simbolurile ţărilor europene şi reflectă unitatea Uniunii Europene.

Producerea bancnotelor

Producerea bancnotelor euro a început în luna iulie 1999 în 15 imprimerii din Uniunea Europeană.

Un sistem comun de management al calităţii a asigurat aplicarea aceluiaşi standard pentru toate bancnotele euro.

Foto: Statele în care este tipărit euro. Sursă: BCE. Click pe imagine pentru mărire.

Până la 1 ianuarie 2002, un volum iniţial de 14,9 miliarde de bancnote - suficient pentru a acoperi suprafaţa a 15 000 de terenuri de fotbal - a fost tipărit pentru cele 12 ţări care formau zona euro la acea dată.

Aproximativ 52 de miliarde de monede, cu o valoare totală de 15,75 miliarde EUR, au fost produse de 16 monetării europene, necesitând 250 000 de tone de metal.

Campania de informare Euro 2002 şi trecerea la euro

Elementele de siguranţă ale bancnotelor trebuiau să fie uşor de recunoscut.

Prin urmare, Eurosistemul a lansat în anul 2001 "Campania de informare Euro 2002", care a inclus campanii mass-media în cele 12 ţări iniţiale din zona euro, ce au vizat bancnotele şi monedele euro şi elementele de siguranţă ale acestora.

Cetăţenii au fost invitaţi să îşi verifice bancnotele utilizând metoda "atinge-priveşte-înclină".

Această tehnică, elaborată în anul 2001, alături de sloganul "EURO. moneda NOASTRĂ", a fost utilizată de Eurosistem în toate activităţile de comunicare cu privire la bancnotele euro.

În pofida provocării de proporţii pe care a reprezentat-o introducerea numerarului în euro, procesul s-a desfăşurat fără probleme şi s-a încheiat cu succes în întreaga zonă euro până la finele lunii februarie 2002.

Aceasta a reprezentat cea mai amplă operaţiune de substituire de monedă întreprinsă vreodată, care a implicat sectorul bancar, societăţile de transport de valori, comercianţii cu amănuntul şi publicul larg.

Foto: Datele de adoptare a monedei euro. Sursă: BCE. Click pe imagine pentru mărire.

Acceptarea monedei europene de către public a reprezentat unul dintre factorii esenţiali care i-au asigurat succesul.

Procesul de retragere a monedelor naţionale a fost unul foarte complex, dar, chiar şi aşa, până la data de 1 martie 2002, au fost retrase din circulaţie peste 6 miliarde de bancnote şi aproximativ 30 de miliarde de monede naţionale.

Foto: Euro înlocuieşte monedele naţionale. Sursă: BCE. Click pe imagine pentru mărire.

Bancnote euro contrafăcute

Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, la jumătatea anului 2011 se aflau în circulaţie 14,2 miliarde de bancnote şi 95,6 miliarde de monede, cu o valoare totală de 847 de miliarde EUR, respectiv, 22,8 miliarde EUR.

Bancnota de 50 EUR a înregistrat cea mai mare pondere în ceea ce priveşte volumul (39,5%), în timp ce bancnota de 500 EUR a deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte valoarea (34,3%), fiind urmată îndeaproape de bancnota de 50 EUR (33%).

În semestrul I din 2011 au fost retrase din circulaţie în total 295 553 de bancnote euro contrafăcute.

Raportat la numărul de bancnote euro autentice aflate în circulaţie (în medie 13,8 miliarde în semestrul I 2011), volumul contrafacerilor rămâne foarte scăzut.

Bancnotele de 50 EUR şi 20 EUR au fost cele care au înregistrat cel mai mare număr de contrafaceri.

Foto: Bancnote contrafăcute retrase din circulaţie. Sursă: BCE. Click pe imagine pentru mărire.

Banca Centrală Europeană a lansat pe siteul propriu o aplicaţie în care pot fi accesate specimenele bancontelor şi monedelor lansate în circulaţie.

Liderii de la Bucureşti anunţă aderarea României la euro "în 2015"

Autorităţile române anunţă anul 2015 ca dată de aderare a României la zona euro.

Preşedintele Traian Băsescu spunea în noiembrie 2011, după o întâlnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, că "România îşi menţine obiectivul de aderare la euro în 2015".

Şeful statului a adăugat că autorităţile nu renunţă de la acest obiectiv, chiar dacă ştiu ce înseamnă aplicarea unor reforme grele pentru populaţie.

Ideea a fost susţinută şi de premierul Emil Boc în octombrie în urma şedinţei comitetului interministerial pentru trecerea la moneda unică.

"Pentru a atinge ţinta aderării la euro în 2015, trebuie să muncim şi să menţinem în fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice şi inflaţia conform prevederilor europene. Inflaţia coboară, în prezent, lună după lună şi ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene", a spus Emil Boc.

La începutul lunii mai, guvernul şi Banca Naţională au decis să menţină anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu înseamnă neapărat 1 ianuarie.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a spus la acea dată politicienilor din coaliţia de guvernământ că cel mai potrivit ar fi ca moneda naţională să circule în paralel cu euro până în decembrie 2015.

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei
Economie 27 Martie 2024, 07:20

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei

Este aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul de Finanţe.

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor
Economie 26 Martie 2024, 11:19

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor

Scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 la 100.000 euro ar conduce la aplicarea cotei...

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Economie 25 Martie 2024, 16:32

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat

În cadrul unei licitații suplimentare, statul vrea să atragă marți încă 75 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Economie 24 Martie 2024, 17:19

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022

Și exporturile româneşti de cereale au scăzut în 2023 faţă de anul precedent, arată datele INS.

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Economie 24 Martie 2024, 08:54

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”

Estimările au în vedere scumpirea hranei pentru animale, dar și lipsa forței de muncă.

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
Economie 22 Martie 2024, 07:57

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară

Banca Naţională a Elveţiei a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând...

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Economie 21 Martie 2024, 13:40

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni

Guvernul intenționează să aprobe, în şedinţa de astăzi, o investiție importantă pentru construirea unui ansamblu medical nou...

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia
Economie 21 Martie 2024, 08:39

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia

Preţul spot al aurului a depăşit joi pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia, după ce Rezerva Federală americană a...

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia