Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Etichetarea citricelor cu tipul de conservant folosit, obligatorie

Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că este obligatorie etichetarea lădiţelor cu citrice cu informaţii care să indice agenţii de conservare şi celelalte substanţe folosite.

Etichetarea citricelor cu tipul de conservant folosit, obligatorie

Articol de Costin Grigore, 04 Martie 2016, 12:18

Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că este obligatorie etichetarea lădiţelor cu citrice cu informaţii care să indice agenţii de conservare şi celelalte substanţe folosite de agricultori după recoltare.

Lămâile şi portocalele sunt stropite cu cantităţi mult mai mari de pesticide decât celelelte fructe.

Decizia anunţată joi este definitivă şi a fost luată după ce Spania a contestat o reglementare europeană în domeniu.

Mulţi europeni utilizează destul de des coaja de citrice pentru ceaiuri sau ca aromă pentru prăjituri şi mâncăruri.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Ar fi foarte utilă pentru sănătate, deoarece conţine multe vitamine şi antioxidanţi, însă este plină şi de pesticide şi alţi conservanţi.

De exemplu la citricele cultivate pe scară largă se găsesc de 50 de ori mai multe reziduri dintr-un fungicid agricol decât la fructele cu coajă subţire.

Teste făcute în Marea Britanie au arătat că în toate probele au fost găsite în total 12 tipuri de pesticide. Pot produce dereglări hormonale şi chiar cancer, atunci când coaja este consumată în cantităţi mari.

O analiză similară făcută la noi a identificat că aproape toate lămile şi portocalele testate conţineau pesticide.

Însă de multe ori consumatorii nu ajung să afle aceste informaţii, pentru că ele lipsesc de pe etichetele ambalajelor.

Este şi motivul pentru care Curtea Europeană de Justiţie a respins apelul făcut de Spania într-un caz în care a contestat o reglementare europenă în domeniu.

Fermierii spanioli sunt printre cei mai mari producători de citrice de pe Continent, de aceea autorităţile de la Madrid au considerat că reglementarea privind etichetarea fructelor ar fi discriminatorie şi ar afecta direct agricultura din peninsulă.

Curtea europeană a apreciat însă că fără o etichetare clară şi cuprinzătoare, consumatorii ar putea ajunge la concluzia eronată că citricele nu au fost tratate cu substanţe chimice.

Judecătorii spun că nu a fost încălcat principiul egalităţii de tratatment deoarece producătorii de citrice sunt într-o situaţie diferită de cea a fermierilor care comercializează alte fructe.

Aceasta pentru că în comparaţie cu fructele care au coaja subţire, citricele pot fi stropite cu doze de substanţe chimice mult mai mari decît media. În plus coja de lor este folosită, în multe moduri în lanţul alimentar uman. Iar necunoaşterea conservanţilor şi a dozelor folosite poate avea urmări serioase asupra sănătăţii oamenilor.

În consecinţă, Curtea Europeană de Justiţie a decis astăzi că etichetarea ambalajelor ce contin citrice cu astfel de informaţii este o măsură necesară şi obligatorie pentru a asigura protecţia consumatorilor de pe continent.