Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

16 August 2016
Vizualizari: 494
Comentează add

Statisticile europene arată că 39% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu îşi pot permite să petreacă nici măcar o saptămână de vacanţă în afara localităţii de domiciliu.

Este vremea vacanțelor, dar nu pentru toată lumea Este vremea vacanțelor, dar nu pentru toată lumea - Conține audio

laurentiu-vaduva

 

Este perioada vacanţelor, însă nu pentru toată lumea.

Statisticile europene arată că 39% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu îşi pot permite să petreacă nici măcar o saptămână de vacanţă în afara localităţii de domiciliu.  

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Imposibilitatea petrecerii vacanţelor în afara localităţii de domiciliu este unul din factorii luaţi în considerare pentru calculul indicatorilor de risc de sărăcie şi excluziune socială la nivelul Uniunii Europene.
 
Potrivit statisticilor, aceşti oameni se confruntă cu sărăcie financiară, intensitate mică a muncii şi/sau privaţiuni materiale puternice.  
 
Sărăcia materială apare atunci când oamenii ajung să câştige mai puţin de 60% din venitul median al ţării lor. Venitul median este cel care reflectă cu adevărat situaţia financiară a populaţiei unei ţări şi nu trebuie confundat cu venitul mediu.
 
Dacă salariul mediu se obţine împărţind întreg venitul la numărul total de oameni - neştiind cu adevărat cât anume caştigă fiecare - salariul median este acea sumă în raport cu care o jumătate de populaţie are venituri mai mari iar cealaltă venituri mai mici.
 
Acest indicator exprimă mult mai bine starea de sărăcie sau prosperitate dintr-o ţară.
 
În anul 2014, rata privaţiunilor materiale severe în Uniunea Europeană a fost calculată la 8,9 din populaţie. Cele mai evidente forme de privaţiuni se referă la petrecerea vacanţelor şi capacitatea de a face faţă cheltuielilor neaşteptate.
 
Suedia, Luxemburgul, Finlanda, Danemarca, Olanda şi Austria stau cel mai bine la capitolul vacanţe: mai puţin de 20% din cetăţenii acestor ţări nu şi-au permis un concediu în anul 2014.
 
Între 20 şi 30% din cetăţenii Germaniei, Franţei, Belgiei, Sloveniei şi Marii Britanii nu şi-au putut permite concedii.
 
Pentru estonieni şi cehi, rata a variat între 30 şi 40 %.
 
Aproape jumătate din cetăţenii Lituaniei, Letoniei, Spaniei, Irlandei, Slovaciei, Italiei, Bulgariei, Greciei şi Maltei nu şi-au putut permite concedii.
 
În Polonia, Cipru şi Ungaria, procentul s-a apropiat de 60%.
 
Iar "săracii" listei sunt România şi ultima - Croaţia, cu rate de 70% fiecare.
 
S-a constatat că 70% din cei confruntaţi cu risc de sărăcie financiară nu îşi permit concedii anuale în alte localităţi decât cea de reşedinţă.
 
La nivelul celor care nu se confruntă cu acest risc, doar o treime nu îşi permit vacanţe.
 
Comparativ cu anul 2008, situaţia s-a îmbunătăţit în 15 state membre, în special în Polonia, Malta, Portugalia, Austria şi Bulgaria. S-au produs progrese şi în ţările baltice.
 
Şi în România, rata celor care nu-şi permit o vacanţă a scăzut între 2008 şi 2014. Dar tot suntem pe penultiumul loc, înaintea Croaţiei, cu doar puţin sub 70%. 
 

Etichete euranet plusuecomisia europeanasondajvacantecetateniprosperitate

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live