Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Mai 2022
Vizualizari: 388
Comentează add

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, invitat în rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități.

Este ultima săptămână în care românii se mai pot autorecenza

radiojurnal

    Foto: Agerpres.

Este ultima săptămână în care românii se mai pot autorecenza. După ziua de duminică începe etapa a doua, când recenzorii vor merge acasă la cei care nu și-au completat datele pe internet. Până acum, aproape 7,5 milioane de persoane au completat chestionarele de autorecenzare. Cristian Bâcâin:


Reporter: Mulți români s-au mobilizat să se autorecenzeze pe ultima sută de metri. Brașov, Harghita, Teleorman, Covasna și Botoșani sunt doar câteva dintre județele în care peste 40% din populație s-a autorecenzat, în timp ce la polul opus rezultate slabe au fost înregistrate în județele Iași, Bacău și Dolj.

Paradoxal este faptul că populația din mediul rural este mai decisă să completeze formularele, deși nu întotdeauna tehnologia este și prezentă acolo.

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, invitat în rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități, a explicat fenomenul:


Tudorel Andrei: Cu privire la ponderea ruralului în cota de autorecenzare, într-adevăr există o opinie foarte favorabilă și aici aș da ca explicație sprijinul pe care l-au obținut cetățenii din mediul rural din partea persoanelor care au asigurat acest proces și, de ce nu, autoritățile locale au sprijinit foarte mult această acțiune în majoritatea județelor.


Reporter: Acesta a subliniat că procesul este 100% sigur din punct de vedere al protecției datelor personale, formularul online fiind criptat.


Tudorel Andrei: Din statistică ies numai date agregate și niciodată date la nivel individual. Argumentul meu ar fi că nu există în trecutul acestei instituții asemenea transferuri de date către alte instituții și sunt niște reguli foarte stricte legate de confidențialitate.


Reporter: Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a mai spus:


Tudorel Andrei: Începând din 2024, Institutul Național de Statistică va calcula populația rezidentă până la nivel de localitate în fiecare an și nu o dată la 10 ani.


Reporter: 20.000 de recenzori sunt pregătiți să iasă pe teren din data de 16 mai, pentru a strânge datele. Fiecare având la dispoziție o tabletă pentru completarea chestionarelor.

Cine se autorecenzează până duminică primește o zi liberă de la serviciu, iar cei care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Recenzarea la domiciliu va dura până pe 17 iulie.


Etichete autorecenzareromaniachestionarerecenzoriinstudorel andreiapel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live