Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 1469
Comentează add

Problema Coreei de Nord s-a aflat pe primul loc al agendei internaţionale a convorbirilor între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Escaladarea din Peninsula Coreeană "îngrijorează Rusia"

alexandru-beleavski

Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și cancelarul german Angela Merkel. Foto: Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, face două vizite care nu sunt nici oficiale, nici de stat, ci sunt motivate de participarea la evenimente bilaterale, pe bază de reciprocitate.

În Germania, Vladimir Putin a participat, alături de cancelarul Angela Merkel, la deschiderea celui mare târg industrial, "Hannover Messe", unde Rusia este ţară invitată anul acesta.

Rusia încearcă să convingă Germania de capacitatea sa industrială, de cercetare şi inovare.

Interesul este clar, Germania a investit 25 de milioane de euro în Rusia, unde este prezentă cu 6.000 de companii.

Rusia, în schimb, în acest moment asigură 40% din importul de gaze al Germaniei şi o treime din importul de petrol.

A doua vizită este în Olanda, unde se inaugurează Anul Cultural al Rusiei. Şi totuşi pe ordinea de zi a discuţiilor se pare că au fost Siria, Coreea de Nord, Ciprul.

Situaţia din Coreea de Nord "comportă riscuri serioase"

Problema Coreei de Nord, alături de criza din Siria, s-au aflat pe primul loc al agendei internaţionale a convorbirilor între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cancelarul german Angela Merkel, prilejuite de Târgul Internaţional de la Hanovra, unde Rusia este anul acesta partener oficial.

După cum a declarat la conferinţa de presă comună Angela Merkel, cele două ţări consideră că sunt necesare presiuni din partea comunităţii internaţionale spre a preveni noi provocări din partea Coreei de Nord şi ca aceasta să respecte angajamentele internaţionale, cancelarul federal precizând aici că un rol important revine Rusiei şi Chinei.

Doamna Merkel s-a pronunţat totodată pentru negocieri. Vladimir Putin, contrar calmului relativ afişat de oficialii de la Moscova în aceste zile, a admis că situaţia comportă riscuri serioase.

"Nu ascund că escaladarea în Peninsula Coreeană ne îngrijorează, pentru că suntem vecini. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva, Cernobîlul ar putea să ni se pară o simplă poveste pentru copii. Există un asemenea pericol sau nu? Eu consider că există. Sigur, nu trebuie să amplificăm nimic, dar eu i-aş chema pe toţi să se calmeze şi să înceapă să rezolve cu calm, la masa de negocieri, toate problemele care s-au acumulat acolo de mulţi ani", a declarat Vladimir Putin.

În acest context, Putin a salutat ca un pas foarte important şi corect decizia Washingtonului de a amâna testul noii rachete balistice americane, apreciind că toţi trebuie să îi mulţumească pentru aceasta conducerii americane.

Liderul rus şi-a exprimat speranţa că şi nord-coreenii vor remarca gestul Statelor Unite şi vor trage cocluziile de rigoare, astfel încât toţi să se liniştească, a spus el, şi să înceapă să lucreze împreună la detensionarea situaţiei.

Discuții pe tema siriană

În privinţa Siriei convorbirile au confirmat divergenţele dintre Moscova şi Berlin, care s-au angajat însă să continue discuţiile pe acest subiect, ambele părţi considerând că trebuie făcut totul pentru a se pune capăt vărsărilor de sânge şi lansarea dialogului politic.

Angela Merkel a declarat însă că legitimitatea lui Assad nu este asigurată şi că se poate discuta cum se poate avea în Siria o situaţie constructivă, recunoscând însă că şi aici există abordări diferite.

Mai important, Angela Merkel a anunţat că s-a înţeles cu liderul de la Kremlin ca, în cadrul Consiliului de Securitate, să se facă încă o încercare de a se ajunge la un consens în chestiunea siriană.

Vizită în Olanda

Un subiect propulsat în topul agendei convorbirilor de la Hanovra, de recentele acţiuni ale autorităţilor ruse, situaţia ong-urilor cu finanţare străină din Rusia şi scandalul provocat de percheziţiile efectuate la sediile filialelor din Rusia ale Fundaţiilor Konrad Adenauer şi Friedrich Fröbel, apropiate creştin-democraţilor, respectiv social-democraţilor germani.

Aceste acţiuni au avut loc în cadrul controalelor dispuse de Putin în baza controversatei legi care obligă ONG-urile finanţate din afara Rusiei să se declare agenţi stăini.

Cele mai cunoscute organizaţii în domeniul drepturilor omului au declarat deja că refuză să se înregistreze ca agenţi străini, inclusiv pentru că termenul "agent" în Rusia este aproape sinonim cu "spion".

În cursul după-amiezii, preşedintele Putin a efectuat o scurtă vizită în Olanda, unde, împreună cu Regina Beatrix, a deschis "Anul Rusiei" în Olanda şi "Anul Olandei" în Rusia.

Cu ocazia acestei vizite, Gazprom şi compania olandeză Gasunie au semnat o scrisoare de intenţie privind extinderea gazoductului North Stream, Gasunie fiind unul din acţionarii acesteia.

Gazpromul are în vedere construția liniilor 3 şi 4 ale gazoductului, una din care ar putea fi îndreptată înspre Marea Britanie.


Etichete RusiaGermaniaSiriaCoreea de NordVladimir PutinAngela MerkelOlanda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live