Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eşalonări la plata contribuţiilor suplimentare la bugetul UE

Statele membre ale Uniunii Europene vor putea solicita eşalonări la plata contribuţiilor suplimentare la bugetul Uniunii în anumite circumstanţe speciale.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 13 Noiembrie 2014, 16:19

Pentru a nu împovăra prea mult bugetele naţionale, Comisia Europeană a propus, marți, un amendament la normele referitoare la aceste contribuţii.

Această propunere vine după ce actualul sistem automat a dus anul acesta la solicitarea unei contribuţii suplimentare deosebit de mare din partea unor ţări.

Noul amendament va oferi, în situaţii deosebite, o prelungire a termenului de plată până la 1 septembrie anul următor, fără dobândă. Această prelungire se va aplica atunci când plăţile suplimentare solicitate depăşesc un anumit nivel.

Audio: Eşalonări la plata contribuţiilor suplimentare la bugetul UE.

Spre exemplu poate beneficia de această facilitate un anumit stat membru căruia i se cere să achite către Uniunea Europeană mai mult decât dublul contribuţiei lunare obişnuite; sau se poate aplica tuturor statelor membre dacă suma suplimentară totală solicitată depăşeşte jumătate din contribuţia lunară totală la bugetul Uniunii Europene.

Noua regulă propusă marți prevede că atunci când un stat membru solicită amânarea plăţilor, trebuie să ofere un calendar precis conform căruia acestea vor fi efectuate. În situaţia în care datele agreate nu vor fi respectate, se va percepe dobândă.

Contribuţiile naţionale ale statelor membre la bugetul Uniunii Europene reprezintă un anumit procent din PIB, iar revizuirea calculelor se bazează pe evoluţiile economice diferite în raport cu estimările iniţiale.

Anul acesta, ajustarea automată contribuţiei a dus la solicitarea unor sume suplimentare mai mari ca niciodată în cazul unor ţări cu economii avansate, pentru că s-a bazat pe recalcularea produsului intern brut din 1995 încoace.

Marea Britanie, de exemplu, ar trebui să plătească în plus 2,1 milioane de euro, iar Grecia, deşi este în declin economic, mai are de dat un supliment de 90 de milioane.

În urma unor discuţii purtate între miniştrii de finanţe pe 7 noiembrie, Comisia a pregătit rapid un proiect de modificare a acestor reguli.

Propunerea făcută marți va fi trimisă spre aprobare tuturor statelor membre şi este necesară şi opinia Parlamentului European şi a Curţii Europene de Conturi.