Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

21 Aprilie 2010
Vizualizari: 1472
Comentează add

Potrivit autorităţilor aeriene internaţionale, cel puţin cinci companii ar putea dispărea din cauza pierderilor provocate de norul de cenuşă al vulcanului din Islanda.

Erupţia vulcanică "ar putea falimenta companii aeriene"

ionut-dragu

Norul vulcanic a ţinut la sol în ultimele zile mii de avioane. Foto: AFP.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA), Giovanni Bisignani, a declarat recent că mai multe companii aeriene riscă să dea faliment în urma închiderii prelungite a spaţiului aerian european din cauza norului de cenuşă degajat în urma erupţiei vulcanice din Islanda.

"Mai mult de cinci companii de talie medie sau mică riscă să dispară din cauza lipsei de lichidităţi", a declarat preşedintele IATA într-un interviu acordat unei televiziuni italiene.

Giovanni Bisignani a făcut apel la guvernele europene să vină în ajutorul companiilor aeriene, victime ale unei "forţe majore, în faţa căreia nu putem face nimic".

Potrivit ultimei estimări IATA, paralizia traficului aerian din Europa din ultimele zile a cauzat companiilor aeriene afectate pierderi în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

Giovanni Bisignani a declarat că în perioada de vârf a blocajului traficului aerian, sâmbătă şi duminică, companiile afectate pierdeau 400 de milioane de dolari pe zi.

Acestor pierderi li se adaugă costurile suportate de companii pentru serviciile oferite clienţilor afectaţi de întreruperea zborurilor, lăsând să se înţeleagă că factura totală ar fi mai mare de 1,7 miliarde de dolari.

Comisia Europeană a anunţat deja luni că este dispusă să autorizeze statele membre să ajute companiile naţionale, cu condiţia ca aceste ajutoare să nu devină subvenţii mascate.

Pierderile operatorilor aerieni din Asia-Pacific, ale căror aeronave au rămas la sol din cauza norului de cenuşă vulcanică venit din Islanda, sunt estimate la circa 40 de milioane de dolari pe zi, a precizat Asociaţia companiilor aeriene din Asia-Pacific, citată de AFP.


Etichete vulcanIslandacenuşăavioanecompaniiaerianfalimentIATA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live