Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

7 Februarie 2016
Vizualizari: 10527
Comentează add

Invitat: prof.univ.dr.Petre Otu, preşedinte al Comisiei naţionale de Istorie Militară

Eroii noştri de la Stalingrad  Eroii noştri de la Stalingrad - Conține audio

george-popescu

  Foto: Un militar german flancat de doi militari români sau alianţa româno -germană. Afiş de propagandă

Chiar dacă a fost înfrântă în Est, armata română a luptat pentru un obiectiv politic şi militar pe care l-ar fi îmbrăţişat orice altă ţară aflată în situaţia noastră.

Am avut cel mai numeros corp expediţionar ca aliat al Germaniei, iar militarii români s-au luptat aşa după cum mărturisea un participant, “ca la Mărăşeşti” Eroismul soldaţilor şi ofiţerilor noştri a fost demn de cel al predecesorilor săi în ciuda lipsurilor evidente pe care le-a arătat campania din Est.

Am intrat în război pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord, iar după trecerea Nistrului pe baza promisiunilor germane pentru recuperarea Transilvaniei de Nord. Nu întotdeauna liderii politici români au ştiut să descifreze jocurile în care ne-au implicat Aliaţii noştri de conjunctură.

Lipsurile au fost mari, astfel că şi rezultatele în ciuda efortului general, n-au fost prea bune. 

Armatei Române îi lipseau infanteria mecanizată, radiocomunicaţiile şi artileria grea. Tehnologia noastră militară suferea şi din pricina erorii în care ani de zile, guvernele de la Bucureşti erau încredinţate că Aliaţii tradiţionali ne garantau frontierele ca şi protecţia în caz de război.

AUDIO : emisiunea "Istorica", ediţia din 8 februarie 2016

La Cotul Donului, Stalingrad şi în stepa Kalmâcă au pierit militari români, au fost răniţi sau daţi dispăruţi două treimi dintr-un sfert de milion de participanţi: soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri.

O înfrângere scump plătită. Cauzele aşa după cum se cunosc, iar invitatul ediţiei le-a subliniat încă o dată constituie responsabilităţi ce-au căzut în sarcina atât a românilor, cât şi a germanilor.

Stalindragul n-ar fi apărut ca obiectiv principal pe frontul Rusiei de sud-vest dacă nu ar fi insistat cancelarul Germaniei.

Spargerea frontului acolo unde se găseau armatele române n-ar fi avut loc dacă angajamentul german de înzestrare pentru armata română ar fi fost respectat la timp şi integral.

Învinovăţirea armatelor a 3-a şi a 4-a române de către germani pentru pierderea bătăliei este o acuzaţie ce nu a putut fi acceptată de la bun început. A fost decizia comandamentului german ca unei armate aliate şi insuficient dotate şi pregătite să apere sau să lanseze ofensiva pe lungimi de front atât de mari - peste 200 km. 

Armata română nu a fost pregătită pentru un război de iarnă, în condiţii din cele mai dificile (ger şi viscol, uniforme de vară, lipsa rezervelor, întârzieri mari în furnizarea tehnicii de luptă, a muniţiei şi hranei, surmenajul militarilor)

“Conducătorul” Statului, mareşalul Antonescu a greşit când a propus trimiterea unui corp expediţionar atât de numeros pentru participarea la campania din Est, bazându-se pe promisiuni şi ipoteza unui război-fulger desfăşurat de germani.

12.500 de militari români au căzut în încercuirea sovietică de la Stalingrad, supravieţuitorii luând calea lagărelor din Siberia pentru mulţi ani de zile, numărul celor repatriaţi fiind mic.

Un fragment din mărturia domnului Gheorghe Dochiţa, căpitan în rezervă, participant la luptele duse de armata română la Cotul Donului :   “Ne-a prins iarna în tranşee. Dormeam sub cerul liber la minus 28-29 de grade. Revăd moartea cumplită a căpitalului Atanasiu, rupt în două de un proiectil. Locotenentul Enescu l-a înlocuit pe un mitralior căzut şi a fost sfârtecat de un proiectil de brand. Sergentul Amariei s-a prăbuşit lânga mine, cu burta despicată de o schijă. I-am băgat intestinele la loc şi a fost luat pe targă. Oare o fi scăpat ? Luptam ca maşinile. Deodată am văzut cum din bocanci bolborosea sângele: eram rănit, dar nu simţeam nimic.” ( fragment din articolul “Tinereţe jerfită” apărut în ziarul “Deşteptarea” din Bacău la 1 decembrie 2010)

Abia anul trecut militarii români care s-au jerfit la Stalingrad au parte de un mormânt, după inaugurarea cimitirului de onoare românesc.

Contribuţii editoriale : dl. cpt.(rez.) Gheorghe Dochiţa, veteran de război din municipiul Bacău despre experienţa personală de pe Frontul de Est. Un interviu de Mirela Băzăvan.

Regia de montaj : Nicu Tănase şi Alexandru Balaban

Regia de emisie :  Mariana Băjenaru şi Raluca Goga

Galerie foto

 

Foto: harta operaţiunilor militare ale armatelor germano-române de la Stalingrad. Credit: wikipedia.com

Foto: soldaţi români în Kuban. Mitraliera ZB 53. Credit : www.george-damian.ro

Foto: militari români manevrând un proiector pentru apărarea antiaeriană. Credit: gettyimages.com

 

Foto: militari români pe poziţie la Stalingrad. Credit: gettyimages.com

Foto: soldaţi români aflaţi în acţiune pe Frontul de Est. Credit: historia.ro

Foto. trecerea armatelor române peste Nistru. Credit: https://balaurulroman.wordpress.com

Foto: intrarea trupelor române în Odessa. Credit: historia.ro

 

Foto: aspect de la întâlnirea dintre mareşalul Ion Antonescu şi cancelarul Germaniei, Adolf Hitler. Credit: historia.ro

 

Foto: feldmareşalul Friedrich Wilhem Ernest Paulus, comandantul armatelor germane şi aliate de la Stalingrad, alături de colaboratorii săi. Credit: historia.ro

Foto: mareşal Ion Antonescu alături de generalii Ioaniţiu (stânga) şi Hauffe (dreapta), pe front. Credit:  historia.ro

Foto: patrulă militară românească călare pe...cămile în apropiere de Groznâi. Credit: colecţia Hubert Kuberski via historia.ro

Foto. componenţa Escadrilei sanitare(Albe) de pe frontul de Est. Credit: wikipedia.ro

Foto: militari români luaţi przonieri şi trimişi către lagărele din Siberia. Credit: Dmitri Baltermants© Corbis.  

Foto: aspect de la sfiinţirea cimitirului românesc de onoare de la Stalingrad. Credit: historia.ro 

Foto: secvenţă de la dezvelirea plăcii memoriale din cimitirul românesc de onoare de la Stalingrad. Credit: historia.ro

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00. 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).   

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării. 

 Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la :   www.romania-actualitati.ro 


Etichete Armata românăStalingradIon AntonescuAdolf Hitlergen. Constantinescu KlapseroiofensivăURSSFrontul de Estgen. Iarnăsupravieţuitori"lupte ca la Mărăşeşti"jerfeBasarabiaBucovina de NordTransilvania de Nordînvingători şi învinşi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live