Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Erasmus+, un program de succes

678.000 de europeni au putut, graţie programului Erasmus+, să studieze, să se formeze profesional, să lucreze și să desfășoare activități de voluntariat în străinătate în 2015.

Erasmus+, un program de succes

Articol de Arina Petrovici, 28 Ianuarie 2017, 10:16

Comisia Europeană a publicat noi cifre care arată că programul Erasmus+, dedicat educației și formării profesionale, şi care împlineşte anul acesta 30 de ani, este mai deschis şi are mai mult succes decât oricând.

678.000 de europeni au putut, graţie programului Erasmus+, să studieze, să se formeze profesional, să lucreze și să desfășoare activități de voluntariat în străinătate în 2015.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În același an, Uniunea Europeană a investit 2,1 miliarde de euro în peste 19.600 de proiecte cu implicarea a 69.000 de organizații. Programul este pe cale să își îndeplinească obiectivul de a veni în sprijinul a 4 milioane de oameni, între 2014 și 2020 – relevă Raportului anual privind Erasmus+ pentru 2015.

“Educația este esențială pentru înzestrarea cetățenilor cu cunoștințele, competențele, aptitudinile și îndemânarea necesare pentru a profita din plin de potențialul lor și de oportunitățile care le sunt oferite. Mobilitatea ne lărgește orizontul și ne întărește. Iar programul Erasmus le poate oferi pe amândouă” – a subliniat Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei și fost student Erasmus la Universitatea din Leicester (Marea Britanie).

„Sunt deja 30 de ani de când Erasmus creează oportunități pentru tineri, permițându-le să dobândească competențe esențiale, inclusiv aptitudini sociale și interculturale, și promovează cetățenia activă. Vă asigur că Erasmus+ poate sprijini, în viitor, și mai multe persoane dintr-o gamă tot mai variată de medii” – a spus, la rândul său, Tibor Navracsics, comisar pentru educație, cultură, tineret și sport.

În 2015, programul Erasmus+ s-a extins cel mai mult, permițând pentru prima dată unor instituții de învățământ superior să trimită și să primească spre și dinspre țări din afara Europei peste 28.000 de studenți și angajați. Franța, Germania și Spania rămân principalele state de origine ale participanților la program, în timp ce Spania, Germania și Marea Britanie primesc cei mai mulți participanți la Erasmus+.

Informațiile primite de Comisia Europeană din partea participanților confirmă că timpul petrecut în străinătate, în cadrul Erasmus +, este bine folosit: 94% afirmă că și-au îmbunătățit competențele, iar 80% susţin că, prin participarea la program, perspectivele lor de carieră au fost diversificate. Unui student din trei, care efectuează stagii în străinătate prin Erasmus+, i se oferă un post de către societatea care i-a găzduit stagiul.

Raportul oferă şi o privire de ansamblu asupra măsurilor întreprinse de Comisie în vederea adaptării programului Erasmus+, pentru a ajuta Uniunea Europeană și statele membre să abordeze provocările din societate, precum integrarea refugiaților și a migranților.