Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Erasmus Plus: Peste un milion de persoane au beneficiat de program

În primul său an de existenţă, Erasmus+ a avut la dispoziţie un buget de peste 2 miliarde de euro, din care au fost finanţate 18 000 de proiecte.

Erasmus Plus: Peste un milion de persoane au beneficiat de program

Articol de Gabriela Tătărău, 27 Ianuarie 2016, 11:29

Peste un milion de persoane au beneficiat de Erasmus Plus în primul său an de funcţionare, se precizează într-un raport publicat astăzi.

Potrivit oficialilor europeni, acest program dedicat educaţiei şi formării tinerilor, s-a ridicat deja la nivelul aşteptărilor.

În primul său an de existenţă, Erasmus+ a avut la dispoziţie un buget de peste 2 miliarde de euro, din care au fost finanţate 18 000 de proiecte, la care au participat peste un milion de persoane.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Datorită posibilităţilor mai flexibile de colaborare între sectoare, sistemele europene din domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului pot testa practici inovatoare şi pot contribui la procesul de reformă şi modernizare, a spus comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics.

Tibor Navracsics: „Erasmus+ face diferenţa în viaţa studenţilor, stagiarilor, ucenicilor, cadrelor didactice şi organizaţiilor care participă la acest program. Le permite să câştige experienţă, să dobândească abilităţi şi competenţe care le îmbunătăţesc perspectivele de a găsi un loc de muncă. Erasmus+ are un impact vital asupra economiei şi societăţii noastre. Contribuie la reformarea şi modernizarea sistemelor de educaţie şi formare a tinerilor în întreaga Europă, ceea ce poate genera o explozie a creşterii economice şi a generării de locuri de muncă. Erasmus+ este important pentru că deschide numeroase oportunităţi pentru tinerii europeni şi joacă un rol major în eforturile de a face faţă provocărilor cu care se confruntă, astăzi, economia şi societatea noastră.”

Noul program Erasmus+ pune un accent puternic asupra promovării incluziunii sociale, a cetăţeniei active şi a toleranţei. Astfel, pentru 2016 a fost alocată o sumă suplimentară de 13 milioane EURO pentru finanţarea unor proiecte care abordează aspecte precum incluziunea socială a minorităţilor, a migranţilor şi a altor grupuri dezavantajate din punct de vedere social.

Programul Erasmus+, cu o durată de şapte ani, dispune de un buget de 14,7 miliarde EURO şi va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a acumula experienţă profesională şi de a face voluntariat în străinătate.